Sağlık kontrolü için gittiği İsviçre'nin Cenevre kentinden dün ülkesine döndüğü belirtilen Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'ya Cezayir diasporasının tepkisi sürüyor.

Cenevre Üniversite Hastanesine (HUG) 24 Şubat'ta "rutin sağlık kontrolü" için geldiği bildirilen Buteflika'nınsağlık durumuna ilişkin spekülasyonlar devam ediyor.

Hastaneden dün taburcu edilerek ülkesine döndüğü ileri sürülen Cezayir Cumhurbaşkanının, hastaneden çıktığına, havalimanına geldiğine, uçağa bindiğine ve Blida vilayetindeki Boufarik Askeri Havalimanı'na indiğine dair tek bir fotoğraf karesinin paylaşılmaması kuşkuları artırdı.

Cenevre'deki gazetecilerin bu yöndeki tüm çabaları da yoğun güvenlik tedbirleri nedeniyle sonuçsuz kaldı. Uluslararası bir gazetecinin, hastaneden çıkış yapan konvoyun içinde ağlayanlar gördüğünü söylemesi farklı yorumlara neden oldu.

Öte yandan, sağlığı ile ilgili somut hiçbir bilgi paylaşılmayan Buteflika'ya yönelik Cezayir'in yanı sıra Avrupa'daki protestolar da sürüyor.

Cenevre'de protestolarını sürdüren Cezayir diasporasından sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve aktivistler, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

"Siyasal olarak bitmiştir"

Ülkelerini, Buteflika yönetimi ve onun askeri destekçilerinden kurtarmak istediklerini belirten eski Cezayirli gazeteciler, memurlar ve eski diplomatlardan oluşan Reşat Hareketinin kurucusu Murat Dina, Buteflika'nın 18 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir kez daha aday olmasına tepki gösterdi.

Dina, "Dünyadaki tüm Cezayir diasporası özgür bir ülke ve yozlaşmış hükümetten kurtulmak için Cezayir'deki muhaliflerin gösterilerini destekliyor. Cezayir halkı değişiklik istiyor ve bu değişim olacak." dedi.

Bir insan olarak Buteflika'nın sağlık durumunun iyi olmasını istediğini belirten Dina, "Ama siyasal olarak bitmiştir. Onu, hükümetini ve etrafındaki insanları istemiyoruz. Sağlığı iyi olsa bile onu kabul etmiyoruz. Yeter artık!" ifadesini kullandı.

Dina, Buteflika'nın ülkeyi yanlış istikamete götürdüğünü ve mevcut yönetimin kesinlikle gitmesi gerektiğini kaydetti.

Cezayir halkının Buteflika hükümetine karşı direnişini "olağanüstü" olarak niteleyen Dina, ülkesinin geleceğinden umutlu olduğunu ve geçiş hükümetinin kurulacağına inancını dile getirdi.

"Cezayir dönüşüm yaşıyor"

Reşat Hareketi sekretarya üyesi Abbas Aroua, ülkesinin tam anlamıyla bir dönüşüm yaşadığını, geçen hafta Cezayir'de yapılan gösterilerde nüfusun yarısının sokaklara döküldüğünü aktardı.

Cezayirlilerin gösterilerde gayet medenice hareket ettiğini vurgulayan Aroua, "Cezayir halkı sadece Buteflika'nın gitmesi değil sistemin de kökten değişmesi talebinde bulunuyor ve bu gösterileri hiçbir şiddete başvurmadan yapıyor. Bugün Cezayirli olmaktan hepimiz gurur duyuyoruz." diye konuştu.

Aroua, Cezayir halkıyla dayanışmalarını göstermek için Cenevre'deki protestolarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

"Fransa'yı kınıyorum"

Cezayirli kadın aktivist Magda Bouacha da "Cezayir'deki sisteme ve gerçekte hayatta olmayan Cumhurbaşkanına karşı gösteriler yapıyoruz. O (Buteflika) Cezayir Cumhurbaşkanı olamaz. Görevini yapmıyor. (Sağlık durumunu bilmiyoruz ama) Cezayir halkı için Buteflika ölüdür." yorumunu yaptı.

Bouacha, halkın bütünleşmesi halinde Cezayir'i kimsenin yenemeyeceğini ifade ederek, "Özellikle de Fransa yenemez çünkü Buteflika'yı onlar getirmişti. Fransa'yı kınıyorum ama kazanan biz olacağız." dedi.

Bouacha, Cezayir ordusunda generalken vefat eden babasının ölümünden de Buteflika yönetiminin sorumlu olduğunu savundu.

Cezayir Cumhurbaşkanlığınca dün yapılan yazılı açıklamada, Buteflika'nın sağlık kontrolü için gittiği Cenevre'den ülkesine döndüğü belirtilmiş ama Buteflika'ya ait görüntü paylaşılmamıştı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığından daha önce yapılan açıklamada, Buteflika'nın 24 Şubat'ta "rutin sağlık kontrolü" için İsviçre'ye gideceği bildirilmişti.

Yönetime 1999'da gelen ve 4 dönemdir görev yapan Buteflika'nın yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen 18 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir kez daha aday olması üzerine bir süredir ülkede gösteriler düzenleniyor.