LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Birleşmiş Milletler'in (BM) Kıbrıs raporuna ilişkin, "Bütün sorumluluğu Türk tarafına yıkmaya çalışan Rum tezi bu raporla bir kez daha çürütülmüş oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Burcu, yaptığı yazılı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonu ile hazırladığı raporun son şeklinin resmileştiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın "müzakerelerin eski yöntemlerle sürdürülemeyeceği ve bunun yerine paket anlayışının geliştirilmesi" yönündeki yaklaşımının BM Genel Sekreteri tarafından raporda olumlu değerlendirilmesinin önemine işaret eden Burcu, "Bütün sorumluluğu Türk tarafına yıkmaya çalışan Rum tezi bu raporla bir kez daha çürütülmüş oldu." ifadelerini kullandı.

Burcu, Rum tarafının olumsuz tutumunun net şekilde rapora yansıtılmağına dikkati çekerek, rapordaki “Federal yürütme konusunda neredeyse tam bir uzlaşıya varıldı” ifadesinin yanlış algılara neden olduğunu bildirdi.

Açıklamada, müzakerelerdeki konu başlıklarından güvenlik ve garantiler konusunda Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin gösterdiği esnekliği ve yapıcı tutumun, Rum ve Yunan tarafı ne kadar görmezden gelse de konferansın diğer katılımcıları tarafından takdirle karşılandığını belirten Burcu, raporda, güvenlik ve garantiler başlığında sağlanan ilerlemelerden bahsedilirken hangi tarafın yapıcı bir tutum ortaya koyduğunun açıkça belirtilmemesinin büyük bir eksiklik olduğu vurguladı.

- Rapor, süreçleri doğru tanımlama bakımından da bazı eksiklikler içermektedir

Sözcü Burcu, BM tarafından hazırlanan raporun, Crans-Montana öncesi ve sonrasındaki süreçleri doğru tanımlama bakımından da bazı eksiklikleri içerdiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Birleşmiş Milletlerin tarafsızlık ilkesiyle herhangi bir tarafa suçlama getirmeme yaklaşımını anlamakla birlikte, bu tavır, yapıcı tutumuyla süreci ileriye taşıyan Kıbrıs Türk tarafına yapılmış bir haksızlık anlamındadır. Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı liderliğinde son iki buçuk yıldır sürdürülen müzakere sürecinin bütün önemli aşamalarında gerekli siyasi iradeyi gösteren hep Kıbrıs Türk tarafı oldu. Ne yazık ki, Rum tarafı ise müzakere sürecini yavaşlatan, sonuç almayı engelleyen, varılan uzlaşıların gereğini yerine getirmeyen ve zamana oynayan bir tutum içinde oldu. Rum tarafının bu olumsuz tutumunun raporda yer almamasını ciddi bir eksiklik olarak görüyoruz. Gelinen aşamada, aynı yöntem, modalite ve zihniyetle bir yere varılamayacağı açıktır. Rum tarafında ciddi bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz."

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Mayıs 2015'te yeniden başlatılan müzakereler kapsamında temmuz ayında İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yapılan Kıbrıs Konferansı'ndan sonuç çıkmamıştı.

Müzakereler, "Ekonomi", "Avrupa Birliği", "Mülkiyet", "Yönetim-Güç Paylaşımı", "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler" olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyordu.