BRÜKSEL (AA) - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Afganistan'daki varlığını artıracağını belirterek, "15 ülke halihazırda Kararlı Destek Misyonuna ek katkı sözü verdi. Diğer uluslardan daha fazla katkı duyurusu bekliyoruz." dedi.

Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'ndan önce gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakanların bugün Afganistan'daki NATO misyonundan caydırıcılığa, terörle mücadeleden siber savunmaya kadar geniş yelpazedeki konuları ele alacağını ifade eden Stoltenberg, geçen ay Liderler Zirvesi'nde alınan kararlar çerçevesinde ittifakın terörizmle mücadeledeki rolünün arttığını, savunma harcamalarında da ilerleme kaydedildiğini söyledi.

- Savunma harcamalarında artış

Stoltenberg, ittifakın Avrupalı müttefikler ve Kanada'nın savunma harcamalarında bu sene yüzde 4,3'lük bir artış beklediğini, böylece 2017'nin savunma harcamalarının üst üste artırıldığı 3. yıl olacağını vurguladı.

Toplantıda NATO misyon ve operasyonlarına katkıların da tartışılacağına dikkati çeken Stoltenberg, öğle yemeğinde Finlandiya ve İsveç bakanlarının yanı sıra Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüşeceklerini, siber savunma ve terörle mücadelede, NATO ve AB arasındaki derin bağları ele alacaklarını ifade etti.

- "Afganistan'daki varlığımızı artıracağız"

Günü Afganistan'daki Kararlı Destek Misyonuna katkıda bulunan bütün ülkelerin katılacağı bir toplantıyla sona erdireceklerine işaret eden Stoltenberg, "NATO'nun bu ülkedeki varlığının geleceğini tartışacağız. Askeri yetkililer, Afganistan'daki misyon için birkaç bin asker daha talep etti. Ben de bugün Afganistan'daki varlığımızı artıracağımızı teyit edebilirim. 15 ülke halihazırda Kararlı Destek Misyonuna ek katkı sözü verdi. Diğer uluslardan daha fazla katkı duyurusu bekliyoruz." dedi.

- "Yeniden muharip olmayacak"

Stoltenberg, bir soru üzerine NATO'nun Afganistan'daki muhabere operasyonlarını sona erdirdiğini hatırlatarak, şu anda kendi ülkelerinin güvenliği için tüm sorumluluğu almaları amacıyla Afganlara yardım ettiklerini belirtti.

Afganistan'daki NATO varlığının artırılması kararının, yeniden muharip görevler almakla ilgisinin bulunmadığına vurgu yapan Stoltenberg, bunun daha ziyade eğitim, yardım ve danışmanlık görevlerinin güçlendirilmesi anlamına geldiğini söyledi.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Fikri Işık temsil ediyor.