CENEVRE (AA) - Martin Ennals İnsan Hakları Savunucuları Ödülü, Mısır'da insan hakları hareketlerinin liderliğini yürüten Muhammed Zaree'ye verildi.

Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütünün de aralarında bulunduğu önde gelen 10 insan hakları kuruluşu tarafından her yıl verilen Martin Ennals Ödülü için İsviçre'nin Cenevre kentinde tören düzenlendi.

Bu yılki ödüle, aynı zamanda Kahire İnsan Hakları Araştırma Enstitüsü Mısır Direktörü olan hukukçu Zaree layık görüldü.

Mısır'da demokratik seçimle iktidara gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevinden alınması ile başlayan süreçte, ülke medyasının askeri darbeden sonraki durumunu kınayan ortak yazılı açıklamalara imzan atan Zaree, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi yönetimine karşı insan hakları hareketlerinin liderliğini yürüten önemli bir figür olarak biliniyor.

Halen "Yabancı Fon Davası" kapsamında soruşturma altında olan insan hakları aktivisti Zaree, ömür boyu hapis cezası ile yargılanma riski altında yaşıyor. Zaree, daha önce "ülkenin imajına ve güvenliğine zarar vermekten" de hakim karşısına çıkmıştı.

Zaree, 2016 yılı Mayıs ayından bu yana yurtdışına çıkma yasağı olmasına rağmen insan hakları konularında ülkesindeki faaliyetlerine aktif olarak devam ediyor.

- Mısır hükümetine çağrı

Seyahat yasağından dolayı Cenevre'deki ödül törenine katılamayan Zaree'nin ödülünü, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri (OHCHR) Yardımcısı Kate Gilmore, eşi Haşima Abdülaziz'e sundu. Zaree ise ödül törenine sosyal medya üzerinden canlı olarak bağlanarak Martin Ennals Vakfına teşekkür etti.

Öte yandan Martin Ennals Vakfı Başkanı Dick Oosting, Zaree'nin cesur davranışlarının bedelini ödediğini belirterek, Mısır hükümetine seyahat yasağı kararını kaldırma çağrısında bulundu.

Bu ödüle geçtiğimiz yıl, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde dini, kültürel ve siyasi baskı uygulandığını savunduğu için "bölücülük" suçlamasıyla müebbet hapisle cezalandırılan Uygur Türkü ekonomist İlham Tohti layık görülmüştü.

Martin Ennals İnsan Hakları Savunucuları Ödülü, 1993'ten bu yana dünyanın en önemli 10 insan hakları kuruluşu tarafından merkezi Londra'da bulunan Uluslararası Af Örgütü"nün ilk genel sekreteri Martin Ennals'ın adına veriliyor.