Meksika’da yasadışı dinleme skandalı büyüyor. 43 öğretmen okulu öğrencisinin akıbetini soruşturan uluslarası ekibin de Pegasus adlı casus bir programla dinlendiği ortaya çıktı. Henüz aktivistlerin kim tarafından dinlendiği belli olmasa da şüpheli listesinin başında Meksika Hükümeti yer alıyor. Hükümet daha önce de 43 öğrencinin kaybedilmesini araştıran gazeteci, aktivist ve muhalif politikacıları dinlemekle suçlanmıştı. 

Toronto Üniversitesi, 43 öğretmen okulu öğrencisinin 26 Eylül 2014’te kaybedilmesini araştıran uluslararası uzman grubun araştırmalarıyla ilgili mail atıldığını tespit etti. Mailin kim tarafından atıldığı henüz bilinmiyor. 

Pegasus adlı casus yazılım, hedef  kişinin telefonunu bir 'dinleme cihazına’ dönüştürüyor, telefonun mikrofonu ve kamerasını etkinleştirebiliyor. Yazılım telefondaki tüm kayıtlara ulaşabiliyor.

Uzmanlar diplomat statüsünde

Kendisine ve gruptan bir arakadaşına bir takım mesajların geldiğini, fakat bu mesajlarını açamadıklarını anlatan Kolombiyalı eski savcı Angela Buitrago "Bu mesajları kimin gönderdiğini bulmak için soruşturma yürütülmelidir, çünkü bu, temasta olduğumuz çok sayıda kişiyi ve kaynağı tehlikeye atabilir” diye konuştu.

Amerikan The Guardian gazetesi uzmanların diplomat statüsünde oluşunun yasadışı dinleme faaliyetini daha da vahim hale getirdiğini yorumunu yaptı.

Daha önce de gazetecileri dinlediler

"Citizen Lab" adlı bir internet gözlem grubu daha önce Meksika Hükümetinin gazetecileri, aktivistleri ve muhalef politikacıları Pegasus adlı bir yazılım ile gizlice dinlediğini ortaya çıkarmıştı.

Meksika hükümeti ise, özel hayatın gizliliğine saygı duyduklarını söyleyerek iddiaları reddetmişti.

Pegasus yazılımının İsrailli bir şirket arafından Meksika'ya "sadece suçlu ve teröristleri soruşturmak için kullanılması" şartıyla satıldığı basına yansımıştı.

Ailelerin adalet arayışı sürerken Meksika Hükümeti, öğrencilerin çöplükte çeteler tarafında yakıldığı iddiasında ısrar etmişti. Ancak 43 öğrencinin, 1968’de Tlatelolco Katliamı’nı anmak için başkent Meksiko'ya giderken polis tarafından durdurulduğu tanık ifadelerinde yer almıştı.