LONDRA (AA) - İngiltere'de önceki gün yapılan erken genel seçimde Muhafazakar Partinin destek kaybetmesinin ardından parti lideri ve Başbakan Theresa May'in iki başdanışmanı istifasını sundu.

May'in Başdanışmanı Nick Timothy, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Açıklamasında Timothy, ülkedeki siyasi çevrelerden Muhafazakar Partinin seçim beyannamesine yönelik gelen eleştirileri kabul ettiğini ve bu konuda sorumluluk aldığını bildirdi. Timothy, özellikle yaşlı seçmenin oylarını etkilediği düşünülen, partinin seçim beyannamesindeki emeklilere yönelik bir politikadan dolayı pişmanlık duyduğunu aktardı.

Bir diğer Başdanışman Fiona Hill de yazılı olarak duyurduğu istifa açıklamasında, "Theresa May'in Başbakan olarak hizmet etmeye ve çok çalışmaya devam edeceğinden hiç şüphem yok." ifadesini kullandı.

- Eleştirilen politika

Seçim kampanyaları yürütülürken ülkedeki birçok kesim Theresa May'i, Muhafazakar Partinin seçim beyannamesinde yer verdiği emeklilere yönelik politika sebebiyle eleştirmişti.

Parti, 100 bin sterlinin üzerinde varlığı bulunan emeklilerin, kendi sosyal bakım ücretlerini ödemesini öngören bir yasal düzenlemeye gideceğini açıklamıştı. Bir evin ortalama değerinin 200 bin sterlin olduğu İngiltere'de bu tutar, evi olan her emekli için ciddi bir ek yük oluşması anlamına geliyor.

- Muhafazakarlar DUP ile görüşüyor

Bu arada İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada da hükümet kurma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Açıklamada, Muhafazakar Partili yetkililerin bugün itibarıyla Belfast'ta olduğu ve Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisinin (DUP) yetkilileriyle May'in kuracağı azınlık hükümetini destek verip vermeyecekleri yönünde görüşmelerde bulunduğu kaydedildi.

May, 18 Nisan'da sürpriz bir şekilde erken seçim kararı alırken gerekçesini 19 Haziran'da başlayacak Brexit müzakerelerine parlamentodaki gücünü artırarak girmek olarak açıklamıştı. Ancak seçimde May'in lideri olduğu Muhafazakar Partinin milletvekili sayısı 330'dan 318'e düştü.

May, hükümet kurmak için gerekli 326 milletvekilini, Kuzey İrlanda'nın aşırı sağcı DUP'un dışarıdan desteğiyle sağlamaya çalışacağını belirtmişti.