BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Ukrayna'nın eğitim kanununda değişiklik yapmadığı sürece ülkesinin uluslararası platformda Ukrayna'ya destek vermeyeceğini belirtti.

Szijjarto, Budapeşte temaslarını sürdüren Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ile görüştü.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Szijjarto, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliği, iki ülkenin de tamamen farklı şekilde değerlendirdiğini ve ülkesinin bu konuyu görüşme masasında çözmeyi hedeflediğini söyledi.

Ukrayna'nın eğitim kanununda değişiklik yapması gerektiğini ve Ukrayna'da yaşayan Macar azınlığın memnun olana kadar Macar hükümetin bu konunun takipçisi olacağını kaydeden Szijjarto, ''Ukrayna'da yaşayan Macar azınlık durumdan memnun olana kadar Macaristan, 'uluslararası örgütlerde Ukrayna için önemli olan konulara destek vermeme' kararını değiştirmeyecek.'' dedi.

Macaristan'ın, Ukrayna'ya doğalgaz sevkiyatı, yaralı askerlerin tedavi edilmesi gibi riskli ve önemli konularda ciddi destek verdiğini hatırlatan Szijjarto, ülkesinin, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliği "sırtından bıçaklama" olarak gördüğünü ifade etti.

Ukrayna'da Macarca eğitim veren 71 okulun faaliyetinin tehlikeye girdiğini, ayrıca söz konusu kanunun Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki Ortaklık Anlaşması'nı da ihlal ettiğini savunan Szijjarto, "Pazartesi günü Ukrayna-AB Ortaklık Anlaşması'nın gözden geçirilmesini talep edeceğiz." diye konuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin ise söz konusu eğitim kanununun, tüm Ukrayna vatandaşlarının Ukraynacayı iyi konuşmasını sağlamayı amaçladığını, kanundaki değişiklikten dolayı bir tek okulun bile kapanmayacağını ya da bir öğretmenin bile işini kaybetmeyeceğini söyledi.

Ukrayna'nın ikili ilişkilerde ve uluslararası platformlarda da diyaloğa açık olduğunu belirten Klimkin, ''Diyaloğun sonunu gelmedik henüz. Bu sadece ilk kısmıydı. Bugünkü görüşmeden memnun kaldım ve birbirimizi dinledik.'' dedi.

Bakan Szijjarto, daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliğe karşı ülkesinin Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan ile ortak hareket edeceğini söyleyerek "Ukrayna, eğitim kanununda yaptığı düzenlemeyle Macaristan'ı sırtından bıçakladı." ifadesini kullanmıştı.

Ukrayna'da eğitim kanununda yapılan değişikliğe göre, ülkedeki Macarlar, ortaöğretim ve üniversitelerde ana dillerinde eğitim göremeyecek.