AMMAN (AA) - Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safadi’nin Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda Filistin ve Suriye'deki gelişmeleri görüştüğü bildirildi.

Ürdün resmi haber ajansı PETRA’da yer alan habere göre Safadi ile Lavrov arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmede, Mescid-i Aksa’da yaşanan gerginlik ile olayların yatışması için sarf edilen çabaların yanı sıra Suriye’deki durumunun ele alındığı belirtildi.

Olayların yatışması için Aksa’nın tam olarak yeniden açılması gerektiğini ifade eden Safadi, Haremi Şerif'in mevcut tarihi ve yasal durumuna saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Durumun kötüye gitmeden sükunetin yeniden tesis edilmesi gerektiğine işaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da ülkesinin Ürdün’ün mukaddes yerlere yönelik sorumluluğuna saygı duyduğunu vurguladı.

Lavrov, iki devlet esasına göre İsrail ile Filistin arasında barış müzakerelerinin başlatılması gerektiğini ifade etti.

Bakanlar, Suriye’nin güneyinde çatışmasızlık bölgesinin oluşturulması amacıyla 7 Temmuz’da Ürdün’ün başkenti Amman’da ABD ile imzalanan anlaşmayı yerine getirme konusunda kararlılıklarını dile getirdi.

İsrail polisi, 14 temmuz cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğünü açıklamıştı. İsrail güçleri, 3 gün ibadete kapalı tuttuğu Harem-i Şerif'in iki kapısını pazar günü açmış ve kapılara metal arama dedektörleri yerleştirmişti.