KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs Rum Kesimi lideri Anastasiadis'in dün KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile gerçekleşen görüşmenin ardından Rum tarafından yapılan açıklamalara tepki gösterdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 2 Nisan Pazar akşamı Rum Lider Nikos Anastasiadis ve BM Genel Sekreteri Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile, ara bölgede bir araya geldi. İki lider bu yemekte, müzakere sürecine ilişkin değerlendirme, gözlem ve önerilerini birbirleriyle paylaştı.

KKTC Sözcüsü Barış Burcu, "Konuşulanlar ve sonuçlarla ilgili tek açıklamanın, Espen Barth Eide tarafından yapılacağı karşılıklı mutabakatla kararlaştırıldı. Bu uzlaşı gereği, taraflar herhangi bir açıklamada bulunmayacaktı. Buna rağmen, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Sözcüsü Sayın Nikos Hristodulidis sabahın erken saatlerinde başlayarak gün içerisinde çeşitli medya organlarına, varılan uzlaşıya aykırı olarak, sürekli gerçek dışı açıklamalarda bulunarak, sayın Cumhurbaşkanımız aleyhine asılsız suçlamalar yapmaktadır" ifadesinde bulundu.

"İddialar gerçek değil"

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ayrıca şu açıklamalarda bulundu: "Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı’nın, BMGS Özel Danışmanı Sayın Espen Barth Eide nezdinde varılan mutabakata duyduğu saygı gereği, bu iddialar hakkındaki cevabımızı, bu iddiaların gerçek olmadığını ifade etmekle sınırlı tutuyoruz. Kıbrıs Türk tarafı olarak amacımız, varılan mutabakatlara saygı duyarak, her iki toplumun güvenliğini, eşitliğini, özgürlüğünü ve huzurunu gözetecek iki toplumlu, iki bölgeli federal bir çözüme bir an önce ulaşmaktır."