İspanya'nın doğusundaki Katalonya, yerel parlamentonun tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi ve merkezi hükümetin ayrılıkçı Katalan yetkilileri görevden almasının ardından gergin ve belirsiz bir haftaya girdi. 

Şefleri değiştirilen Katalan polisi, bakanlıklar ve merkezi yönetim binası önünde güvenlik önlemi aldı.

Sivil itaatsizlik çağrılarına karşın çoğu yerel yönetim çalışanı saat 09.00'da iş başı yaptı. Her ne kadar bazı çalışanlar, merkezi hükümetin emirlerine ne kadar uyacaklarına ilişkin yöneticilerine bilgi vermese de genel bir sivil itaatsizliğin yaşanmaması dikkati çekti.

- Sivil itaatsizlik çağrıları karşılık bulmadı 

Merkezi hükümetin bölgeyi doğrudan yönetmeye başlamasını "darbe" olarak nitelendiren Katalan liderlerin sivil itaatsizlik çağrılarının karşılık bulmaması, yeni durumun büyük ölçüde kabul gördüğü şeklinde değerlendiriliyor.

Görevden alınmasını kabul etmediğini açıklayan eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, Barselona'da bulunan ve önünde polisin güvenlik önemli aldığı yerel hükümet binasına gelmedi. 

Görevine son verilen Katalan bakanlardan sadece Josep Rull, sosyal medya hesabından "Katalan halkının verdiği göreve devam ettiği" notuyla ofisinde çalışırken çekilen bir fotoğrafını paylaştı. Bu paylaşımından birkaç saat sonra binadan ayrılan Rull, üyesi olduğu Katalan Demokratik Partisinin toplantısına katılacağını açıkladı.

- "Sadece eşyalarını alabilirler" 

İspanya İçişleri Bakanı Juan Ignacio Zoido, görevden alınan Katalan yetkililere kişisel eşyalarını toplayabilmeleri için birkaç saat verildiğini, bu kişilerin çalışmalarına müsaade edilmeyeceğini söyledi. 

Öte yandan ayrılıkçı Katalan Demokratik Partisi, 21 Aralık'taki erken seçime katılma kararı aldı.

Katalonya Özerk Yönetim bölgesinde Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu yapılmıştı. Referandumun ardından yerel parlamento, cuma günü tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmişti. İspanya merkezi hükümeti de Senatodan aldığı yetkiyle ayrılıkçı Katalan yetkililerin görevine son vermiş ve bölgede 21 Aralık'ta seçime gidilmesine karar vermişti.