Karadağ'da Ipsos Strategic Marketing (ISM) tarafından yapılan araştırmanın sonuçları, düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı.

Araştırmaya göre, ülkedeki her 5 kadından 1'i şiddete maruz kalırken, şiddet mağdurlarının sadece 5'te 1'i bu olayı yetkili makamlara bildiriyor.

Mağdur kadınların yüzde 62'sinin şiddetin yeniden tekrarlanmasından duyduğu korku, yüzde 24'ünün de çevresindeki diğer insanlar tarafından yargılanma veya utanç nedeniyle şiddete maruz kaldığını sakladığı ifade edildi.

Basın toplantısına katılan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Karadağ Temsilcisi Fiona Mekluni, araştırma sonuçlarının kadına şiddet sorununa hemen müdahale edilmesi gerektiğini gösterdiğini belirterek önceliklerinin, fiziksel şiddet mağdurlarını korumak ve aile içi şiddeti engellemek olduğunu ifade etti.

Mekluni, şiddetin gelecek nesiller üzerinde de etki bıraktığını vurgulayarak "Çocuklar, şiddetin olduğu bir ortamda büyümüş veya şiddete maruz kalırsa onların da gelecekte şiddete başvurma veya mağduru olma ihtimali de yükseliyor." şeklinde konuştu.

Karadağ'daki AB Delegasyonu tarafından finanse edilen araştırmaya, bin 14 kişinin katıldığı bildirildi.