İran devlet televizyonunun haberine göre, Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Mahabad kentinde önceki günkü gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu öldüğü iddia edilen bir kişinin cenaze töreni sonrası yine protestolar düzenlendi.

Haberde, "Mahabad'daki gösterilerde ayrılıkçı terör örgütlerinin kentteki siyasi ve güvenlik merkezlerine saldırdığı, iki banka şubesini ateşe verdiği ve bir zincir marketi yağmaladığı" ifade edildi.

Olaylar sırasında 3 kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı, ancak kim ya da kimler tarafından öldürüldüklerine dair bilgi verilmedi.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü, Mahsa Emini protestoları sırasında iki gün içinde en az 8 kişinin güvenlik güçlerinin müdahalesinde hayatını kaybettiğini bildirdi.

Mahabad kentinde önceki gün vurularak hayatını kaybeden İsmail Mevludi (35) adlı bir kişinin Mahsa Emini’nin ölümünün 40. günü dolayısıyla düzenlenen gösterilerde güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü öne sürülmüştü.

Konuyla ilgili açıklama yapan Batı Azerbaycan eyaletinin Başsavcısı Nasır Atebati, söz konusu kişinin ölümüyle ilgili soruşturmada ilk bulgulara göre, Mevludi'nin gerçek mermiyle vurulduğunun tespit edildiğini ve güvenlik güçlerinin göstericilere karşı gerçek mermi kullanmadığını savundu.

İranlı Başsavcı, Mevludi'nin cesedinin gösterilerin düzenlediği yere uzak bir noktada şehrin dışında bulunduğunu aktarırken cinayetle ilgili soruşturmanın sürdürüldüğünü ifade etti.

Bane kentindeki gösterilerde 2 kişi öldü

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, dün gece Kürdistan eyaletine bağlı Bane sokaklarında protestolar vardı. Protestolar sırasında bazı göstericilerin lastik yakarak yolları kapatması üzerine polisin müdahale ettiği ifade edildi. 

Kürdistan eyaletinin Güvenlik İşlerinden Sorumlu Vali Yardımcısı Mehdi Ramazani, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Dün gece bu şehirde yaklaşık 100 kişilik bir grup tarafından gösteri yapıldı. Bu kişiler arasında polis memurlarına ateş eden çok sayıda silahlı kişi de vardı." dedi. 

Protestolar sırasında bazı göstericilerin güvenlik güçlerine ateş açması sonucu Devrim Muhafızları Ordusu mensubu bir asker ile bir polisin ağır yaralandığını aktaran Ramazani, olaylarda "isyancılar" olarak nitelendirdiği iki göstericinin ise hayatını kaybettiğini açıkladı. 

İranlı yetkili, "rejim karşıtı örgütlerin Kürdistan eyaletini istikrarsızlaştırma için bölgede şiddetli eylemler düzenlemeyi planladığını" söyledi.

İran'daki gösteriler

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede protestolara yol açmıştı.

Olaylarda resmi kaynaklardan net bilgi verilmese de Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü gösterilerde 200'den fazla kişinin öldüğünü duyurmuştu. Gösterilere katılan binlerce kişi de gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.