YENİ DELHİ (AA) - Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaletinde yerel hükümet, Allahabad Yüksek Mahkemesi'nin eyalet başbakanı Yogi Adityanath'ı 2007 yılında Gorakhpur ayaklanmalarındaki rolüne dair soruşturma talebine olumsuz yanıt verdi.

Eyalet Yönetimi Genel Sekreteri Rahul Bhatnagar, Eyalet İçişleri Bakanlığı'nın, mahkemenin, Adityanath'ın Müslüman azınlığı hedef alan, yağma ve vandallık eylemlerine dönüşen olaylarda, ayaklanmacıları tahrik ettiği iddia edilen konuşmasının yer aldığı CD için talep ettiği adli tıp incelemesine olumsuz yanıt verdiğini bildirdi.

Yüksek Mahkeme, geçen hafta eyalet yönetiminden 2007'deki ayaklanmayla ilgili elindeki tüm belgeleri mahkemeye sunmasını istemişti.

O dönemde eyalet meclisinde Gorakhpur şehrini temsil eden Adityanath, yaptığı kışkırtıcı konuşmayla olayları tahrik etmekle suçlanmıştı.

Hindu ve Müslüman topluluklar arasında yaşanan çatışmalarda bir Hindu çocuğun hayatını kaybetmesinin ardından, şehir yönetimi daha fazla gerilime yol açılmaması için Hindu milliyetçisi Adityanath'ın bölgeyi ziyaret etmemesini emretmişti. Adityanath, emre karşı çıkarak ziyareti gerçekleştirmiş, ardından polis tarafından halkın huzurunu bozduğu gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Ayaklanmalarda 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Radikal Hindu milliyetçisi Hindu Yuva Vahini (Hindu Gençlik Tugayı) adlı örgütün kurucusu olan Adityanath, Hindistan Başbakanı Nerandra Modi'nin Hindistan Halk Partisinin (BJP) seçim zaferinin ardından ülkenin en kalabalık eyaleti Uttar Paradeş'e eyalet başbakanı olarak atanmıştı.