PARİS (AA) - Fransa Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı ilhakının üçüncü yıldönümünde yaptığı çağrıda, uluslararası tanınan sınırlar çerçevesinde Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin tam olarak yeniden tesis edilmesini istedi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Sınırları tartışmaya açmak, uluslararası hukuka aykırıdır, uluslararası güvenliği doğrudan tehdit ederken, bütün ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğünü korumaya yönelik uluslararası düzende ciddi sonuçlar yaratır. İşte bu yüzden, Uluslararası camia, AB ve Fransa, Kırım’ın Rusya tarafından yasa dışı ilhakını tanımamaktadır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Fransa’nın Kırım yarımadasının silahlandırılmasından ve bölgede özellikle Kırım Tatarlarının insan haklarının kötüleşmesinden endişe duyduğu bildirildi.

BM Genel Kurulunda kabul edilen karar uyarınca, bölgesel ve uluslararası insan hakları denetim mekanizmaları ile insan hakları kuruluşları ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin bölgeye ulaşmalarına izin verilmesinin çok önemli olduğu vurgulanan açıklamada Fransa’nın, uluslararası hukuka aykırı bir şekilde bölgede gözaltına alınan herkesin serbest bırakılmasını istediği kaydedildi.