Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rohingyalılara (Arakanlı Müslümanlar) yönelik etnik temizliğin durdurulması gerektiğini söyledi.

Göreve geldiği günden bu yana ilk kez BM Genel Kurulu'na hitap eden Macron, Myanmar'da Rohingyalılara yönelik saldırılar sonrasında 400 bin kişinin yerinden olduğuna işaret etti.

"Rohingyalılara dönük etnik temizlik durdurulmalı." diyen Macron, Fransa'nın bu konuda inisiyatif alacağını söyledi. Macron, sığınmacıların korunmasının ahlaki bir sorumluluk olduğunu da kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris İklim Antlaşması'nın yeniden müzakere edilmeyeceğini belirtti.

Göreve geldiği günden bu yana ilk kez BM Genel Kurulu'na hitap eden Macron, ABD'nin Paris İklim Antlaşması'ndan çekilme kararına saygı duyduğunu, kapının bu ülkeye her zaman açık olduğunu dile getirerek, diğer devletlerin antlaşmayı uygulamaya devam edeceğini kaydetti.

"Paris İklim Antlaşması yeniden müzakere edilmeyecek" ifadesini kullanan Macron, anlaşmanın bağlayıcı olduğunu anımsattı.

Macron, "Paris Antlaşması'nı uygulamayı sürdüreceğiz. Daha iyi bir dünya yaratmaya çalışan bizlerin bu gücü var." diye konuştu.

- Suriye

Macron, günümüzde en büyük sorunun terörizmin kökünü kazımak olduğunu vurgulayarak, "Suriye'de barış için çalışmak, Suriye halkı için çalışmak anlamına gelir, fakat aynı zamanda bu bizi teröristlere karşı koruyor." değerlendirmesinde bulundu.

Astana görüşmelerinin Suriye konusunda yetersiz kaldığını savunan Macron, ülke için yeni bir temas grubu kurulmasını istedi.

- İran

ABD'nin hata olarak gördüğü İran'la nükleer anlaşma konusuna da değinen Macron, "İran'la nükleer anlaşmayı, yerine başka bir şey önermeden geçersiz kılmak büyük bir hata olur. Anlaşmaya uymamak sorumsuzluk olur. Çünkü faydalı bir anlaşma." dedi.

- Kuzey Kore

Kuzey Kore konusunda bütün tırmanmalara karşı olduklarını dile getiren Macron, diyalog kapısını da kapatmayacaklarını kaydetti.

Macron, dünyanın çok taraflılığa her zamankinden daha çok ihtiyacı bulunduğunu sözlerine ekledi.