Ukrayna ordusunun nisan başında tekrar kontrolü sağlamasının ardından şehirde ilk kez incelemelerde bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in ziyaret ettiği 84 yaşındaki Grigory Zamogilni ile eşi 80 yaşındaki Anna Zamogilnaya yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Zamogilnaya, Buça'da doğduğunu ve hayatının sonuna kadar burada yaşamak istediğini söyledi.

Savaşın başladığı 24 Şubat'ta Rus ordusunun bölgeye girdiğini, önce Buça'ya yakın Gostomel'i ele geçirmek için hareket ettiğini anlatan Zamogilnaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz durumun bu kadar ciddi olacağını beklemiyorduk. Rusların Ukrayna'ya savaş açabileceğini tahmin edemiyorduk. Ama korkmaktan daha çok kızgındık. Onlar (Ruslar) bize 'küçük kardeşler' derler. Peki büyükler küçük kardeşlerine nasıl böyle davranabilir, ne için böyle davrandılar?"

Buça'da ağır çatışmaların yaşandığı ve yanan birçok tank ve zırhlı aracın bulunduğu Vogazlnaya sokağında yaşayan Zamogilnaya, şehirde ilk Rus askeri konvoyunu 27 Şubat sabahı göründüğünü belirterek "Sokaktan geçen Rus tanklarını görünce oğlum, 'Anne tanklar geliyor' diye bağırdı." dedi. Zamogilnaya, söz konusu konvoyun Ukrayna savaş uçağı tarafından bombalandığını kaydetti.

Buça'da bugüne kadar gaz ve elektriğin olmadığına dikkati çeken Zamogilnaya, birçok kişinin artık evlerine dönmek istediğini söyledi.

Zamogilnaya, "Dışarıda tuğlalar üstünde ateş yakarak yemek hazırlıyoruz, çayı kaynatıyoruz." diye konuştu. 

"Burada her şey yanıyordu"

Zamogilni de Rusların çekilmesinden sonra Zelenskiy'in Buça'da incelemelerde bulunduğunu ve 5 Nisan'da kendilerini de ziyaret ettiğini hatırlatarak "Güzel bir sohbetimiz oldu. Yanında heyet vardı. Biz televizyona çıkınca daha sonra Ruslar beni bir aktör gibi göstermeye başladı televizyonda." ifadelerini kullandı. 

Yaşadıkları sokaktaki çatışmaları anlatan Zamogilni, "Çevrede her şey yanıyordu. Dışarıya çıkıp baktık, bir yerde tank yanıyordu, öbür tarafta 10 tonluk tanker patladı. Her yere bomba düştü. Burada her şey yanıyordu." dedi.

Artık kendilerini güvende hissettiklerini, Ukraynalı askerlerin birkaç gündür yeniden şehre geldiklerini ifade eden Zamogilni çevrede temizlik çalışmalarının da başladığını söyledi. 

Rus askerlerinin Buça'da bulunduğu dönemlerde bir gün evlerine 4 askerin girdiğini aktaran Zamogilni, şöyle devam etti:

"Birinin siyah üniforması ve kımızı beresi vardı, öbürleri ise yeşil üniformalıydı. Ellerinde silahlar vardı. Ben yalnızdım, oğlum avludaydı. Biri bana silah doğrultarak 'burada kimse var mı' diye sordu ve arama yaptı. Birden oğlum içeriye girdi ve ondan cep telefonunu istediler. Telefonu kırdılar." 

Zamogilni, evlerinden 150 metre uzaklıkta bulunan Yablonkaya sokağında Rus askerleri tarafından öldürülenlerin cesetlerini kendi gözleriyle gördüğünü vurgulayarak "Sokağın sonunda 9 sivilin cesedini gördüm. Karşımızdaki sokakta ise 3 ceset vardı arabanın içinde. Daha ileriye doğru bisikletle beraber bir ceset yerde yatıyordu. Bir komşu kadın kendi evinde yandı." ifadelerini kullandı.

Rus askerlerin sivillere acımasız davrandıklarını belirten Zamogilni, İkinci Dünya Savaşı'nda 5 yaşında olduğunu ve Alman askerlerinden bile böyle davranış görmediğini söyledi.