Almanya’nın Berlin eyaletinde beyin damarlarındaki kan pıhtılaşması vakaları nedeniyle 60 yaş altındakilere AstraZeneca’nın ürettiği korona virüs aşısının uygulanması askıya alındı.

İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca’nın Oxford Üniversitesi ile ortaklaşa ürettiği korona virüs aşısı gündemden düşmüyor. Almanya’da aşının kullanımına yönelik yeni bir karar alındı. Berlin Eyalet Sağlık Senatörlüğü, uygulanan kişilerde beyin damarlarında kan pıhtısı görülmesi üzerine Astrazeneca aşısının 60 yaş altı kadınlarda kullanımının durdurulduğunu bildirdi. Berlin Sağlık Senatörü Dilek Kalaycı, kararı "ihtiyati tedbir" olarak nitelendirerek aşılama merkezlerindeki randevuların iptal edildiğini belirtti. Berlin şimdi federal düzeydeki görüşmeleri, aşı ve ilaçlara onay vermede yetkili kurum olan Paul Ehrlich Enstitüsü’nün açıklamalarını bekleyecek.

Başkentte bulunan Charite ve Vivantes Hastaneleri de beyin damarlarındaki pıhtılaşmayı gerekçe göstererek 55 yaş altı kadınlara AstraZeneca aşısının uygulanmayacağını açıklamıştı.

Paul Ehrlich Enstitüsü şu ana kadar rapor edilen 31 kan pıhtısı vakasından 9’unun hayatını kaybettiğini belirtirken, vakaların 2’si dışında tümünün 20-63 yaşları arasındaki kadınları içerdiğini ifade etti.

Almanya’da şu ana kadar yaklaşık 2.7 milyon doz AstraZeneca aşısı uygulandı.

(İHA)