İspanya'nın özerk bölgesi Katalonya'da yönetimin bağımsızlık referandumu kararı vermesinin ardından ülkeden yükselen tansiyon her geçen gün etkisini artırıyor.

İspanya'nın Barcelona kentinde binlerce kişi 1 Ekim'de yapılması planlanan ve İspanya'nın 'yasa dışı' ilan ettiği bağımsızlık referandumu için sokaklara döküldü.

Binlerce kişi geceyi sokaklarda geçirirken, durmaksızın sloganlar atılıyor ve bağımsızlığa destek verenler tarafından yürüyüşler düzenleniyor. Bugün de öğle saatlerinde çok sayıda öğrenci sloganlar atarak ellerindeki dövizlerle birlikte Barcelona Üniversitesi'nin işgal etti.

İçeride öğrenciler bir yandan referandum ve Katalonya'yla ilgili sloganlar atarken birkaç gün önce tutuklanan 14 Katalan politikacının da serbest bırakılmasını istiyor.

Artan gösteriler ve işgal olayının ardından İspanya İçişleri Bakanı Juan İgnacio Zoido, hükümetin takviye polis ve jandarma gönderme kararı hakkında Katalonya özerk yönetimi İçişleri Bakanı Joaquim Forn'a bilgi verdi. Katalonya parlamentosu, geçen yılın sonunda bağımsızlığa giden yol haritasını belirlemiş ve bunun için öncelikli olarak bu yıl referanduma gidileceğini açıklamıştı.

Katalonya parlamentosu, geçen yılın sonunda bağımsızlığa giden yol haritasını belirlemiş ve bunun için öncelikli olarak bu yıl referanduma gidileceğini açıklamıştı.

İspanya Anayasa Mahkemesi ise geçen şubat ayında Katalonya'nın bağımsızlık referandum kararını iptal etmiş, Katalonya bölgesel hükümeti ise bu kararı tanımadığını ve referandumun yapılacağını açıklamıştı.Mahkeme, 2015'te Katalan parlamentosunun İspanya'dan ayrılma sürecini başlatma kararını da iptal etmişti.

İspanya'da 2008'deki finansal krizden bu yana devam eden ekonomik sorunlar bağımsızlık çağrılarını güçlendirdi. Kasım 2014'te Katalonya'da bağlayıcılığı olmayan bir referandum düzenlemiş, oy kullananların yaklaşık yüzde 80'i bağımsızlık yönünde görüş bildirmişti.  Fakat 6,3 milyon seçmenden sadece 2,3 milyonu sandığa gitmişti. 

CNNTÜRK