Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), ABD öncülüğündeki destekçilerinin "talimatı" üzerine, Suriye'nin güneydoğusunda terör örgütü DEAŞ'tan temizlediği çöl bölgesinden çekilmeye başladığını bildirdi.

Suriye'nin güneydoğusunda, ülkenin yarısından fazlasını oluşturan çöl bölgesinde etkin olan Ahmed Abdo grubunun sözcüsü Said Seyf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD öncülüğünde kurulan, merkezi Ürdün'deki operasyon odasından (MOC) kendilerine "bölgeden çekilin" talimatı geldiğini söyledi.

Seyf, "DEAŞ'ın çekildiği alanda Şii milisler ilerlemeye çalıştı. Koalisyon onları üç kere vurdu ama hepsi ABD ve Norveç askerlerinin bulunduğu Tanif'i korumak için yapıldı. Çölde bizim çatıştığımız bölgede bize herhangi bir destek verilmedi." dedi.

Seyf, son dönemde rejim güçleri ve İran destekli milislerin Şam-Bağdat yolundan hareket ederek Suriye-Ürdün sınırına geldiklerini belirtti.

Sözcü Seyf, şöyle devam etti:

"Şu an Süveyde'nin doğusunda Suriye-Ürdün sınırında yaklaşık 130 kilometrekareye hakimler. Çok donatılmış durumdalar ve Rus desteğine sahipler. (DEAŞ ve rejim hakimiyetinden kaçan) 5 bin sivilin yaşadığı Hadalat kampını boşaltıyoruz. Sınırdaki Rakban çadır kentine taşıyoruz. Pentagon bize Tanif'e yakın olan Rakban kampının korunacağı garantisini verdi."

Bu arada Ceyşu'l Usudu'ş Şarkiye ve Ahmed Abdo gruplarına gönderilen ve basına sızdırılan mektupta, çekilme talimatının Ürdün sınırında silahtan arındırılmış bölge oluşturmak için verildiği ifade edildi.

Çölü, DEAŞ'tan temizlemişti

Humus, Dera, Süveyde ve Deyrizor illerinin bir kısmını kapsayan ve "Badiya" olarak bilinen çöl bölgesinde, ÖSO'ya bağlı iki etkin grup bulunuyor.

Güney Cephesi çatı muhalif yapı içindeki Ceyşu'l Usudu'ş Şarkiye ve Ahmed Abdo grupları, toplam bin 600 kişilik güce sahip.