Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 4. Kara Havacılık Alay Komutanlığı'ndan helikopterlerle hareket ederek İstanbul çevresinde kalkışmaya katılan ve bir kısmı daha sonra Yunanistan'a kaçan subayların da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu, 8'i firari 19 eski havacı asker hakkında dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde 4. Kara Havacılık Alay Komutanlığı'nda yaşananlar ve buradan helikopterlerle hareket ederek İstanbul çevresinde eylemlere katılan ve bir kısmı daha sonra Yunanistan'a firar eden şüpheli eski askerler hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. 

Hazırlanan iddianame başsavcılıkça onaylanarak İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme heyeti, incelediği iddianamenin kabulüne karar verdi.

İddianamede, darbe faaliyetine katılan ve daha sonra Yunanistan'a kaçan firariler eski Binbaşılar Ahmet Güzel ve Gençay Böyük, eski Yüzbaşılar Abdullah Yetik, Ferudun Çoban, Süleyman Özkaynakçı ve Uğur Uçan, eski Astsubaylar Bilal Karagül ve Mesut Fırat ile tutuklular eski Yarbay Talip Güler, eski Üsteğmenler Salih Kukudasoğlu ve Osman Gider, eski Teğmenler Fatih Mandacı, Ferit Gök, Halil Can Akbaş ve Hüseyin Pehlivan, eski Astsubaylar Rıfat Çelik ve Mehmet Güngör ile tutuksuz Mahmut Küçüközer ve İsmail Yılmaz "sanık" sıfatıyla yer aldı.

Tüm sanıklar hakkında ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'', ''TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs'', ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, 6 sanık hakkında ayrıca ''kasten öldürmeye teşebbüs'' suçundan 19,5 yıldan 30'ar yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, Yunanistan'a askeri helikopterle kaçan ve haklarında ''yokluklarında tutuklama'' kararı verilen firari 8 sanık için ayrıca ''kasten öldürme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile Askeri Ceza Kanunu'nda da yer alan "yabancı memlekete firar", "askeri eşyayı kasten tahrip etmek" ve "askeri eşyayı çalma" suçlarından da 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası öngörüldü.