Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile yaptığı telefon konuşmasında, Türkiye’nin Rus buğday, mısır, ayçiçek yağı ve ayçiçek küspesi üreticilerine karşı eylemlerinin iki ülke arasındaki işbirliğinin tam anlamıyla düzelmesine engel olduğunu bildirdi.


Rusya Bakanlar Kurulu Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Dvorkoviç’in mevkidaşı ile Rusya ve Türkiye’nin ticari ekonomik işbirliğinin aktüel konularına değindikleri belirtildi.


Yapılan açıklamada, "Türkiye’nin Rus buğday, mısır, ayçiçek yağı ve ayçiçek küspesi üreticilerine karşı eylemleri 10 Mart’ta Moskova’da Rusya Devlet Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı’nın önderliğinde düzenlenen Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin sonuçlarına, iki ülkenin işbirliği ruhuna ve son zamanlarda Türkiye’ye uygulanan kısıtlamaların kaldırılması için atılan adımlara ters düşüyor. Aynı zamanda bu durum işbirliğinin tam anlamıyla düzeltilmesine engel oluyor.”


Taraflar, iki ülkenin çeşitli alanlardaki karşılıklı kar sağlayan ticari ve ekonomik bağlarının düzelmesi ve bu alandaki kısıtlamaların kaldırılması yönündeki isteklerini dile getirdiler.

Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, Türkiye'nin tarım ürünleri ithalatındaki değişiklikler hakkında, “Türkiye’nin eylemleri güçlü ilişkiler kurma isteklerini şüpheye düşürüyor” dedi.


Tkaçev, Tarım Bakanlığı’nın Türkiye’nin Rus tarım ürünlerinin ithalatına ilişkin tavrından dolayı son derece şaşkın ve üzüntülü olduğunu, Türkiye’nin bu kararının Rus buğday, mısır ve pirincinin Türkiye’ye sevkiyatının tamamen durdurulmasına neden olabileceğini bildirdi.


Tkaçev konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Son günlerde Ankara’dan Türk hükümet temsilcileri ve uzmanların Rus tarım ürünlerinin Türkiye’ye sevkiyatının kısıtlanmasına dair açıklamalarıyla ilişkili çelişkili bilgiler geliyor. Rusya Tarım Bakanlığı Türk meslektaşlarının bu tavrından dolayı son derece şaşkın ve üzüntülü, çünkü son 6 ay içerisinde iki taraf da ilişkilerin düzeltilmesi gerektiğine dair açıklamalar yapıyordu” dedi.


Devam eden Tskaçev, “Türkiye’nin bu eylemleri güçlü ilişkiler kurma isteklerini şüpheye düşürüyor. Türk ürünlerinin Rus piyasasına erişiminin sağlanması için Rusya’ya baskı yapılması çabalarını kabul etmiyoruz. Eminim ki Rusya en kısa zamanda başka piyasalara yönelecektir.” dedi.


Tkaçev, Kasım 2016’da Türk mevkidaşı ile karşılıklı kısıtlamaların adım adım kaldırılması yönünde anlaştıklarını belirterek Rusya’nın bunun üzerine yaptırım listesinden birçok ürünü çıkardığını fakat Türkiye’nin Rus süt ve et ürünlerinin Türk pazarına sevkiyatı için aktif adımlar atmadığını hatırlattı.