AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığındaki Türkiye-İngiltere Parlamentolar Arası Dostluk Grubu heyeti, İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarına başladı.

Yazıcı başkanlığında, AK Parti Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül, Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik ve Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın'dan oluşan heyet, Londra'daki ilk gün temasları kapsamında Birleşik Krallık hükümet temsilcileri, milletvekilleri ve Parlamentolar Arası Birlik İngiliz Grubu (PABİG) yetkilileriyle tarihi parlamento binası Westminster Sarayı'nda bir araya geldi.

Heyet, İngiliz yetkililerle yapılan toplantıların ardından Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği rezidansında düzenlenen Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna katıldı.

Türkiye-İngiltere Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Hayati Yazıcı, Westminster Sarayı'nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, İngiliz yetkililerin daveti üzerine bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.

Programlarının yoğun bir şekilde ilerlediğini belirten Yazıcı, ilk gün Birleşik Krallık Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasının Başkanvekili Lindsay Hoyle ve PABİG Direktörü Rick Nimmo ile görüştüklerini aktardı.

PABİG Başkanı ve iktidardaki Muhafazakar Parti mensubu milletvekili Nigel Evans'la da öğle yemeğinde bir araya geldiklerini ifade eden Yazıcı, daha sonra Birleşik Krallık'ın Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ile görüştükleri bilgisini verdi.

Görüşmelerde, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliğinden (AB) ayrılması (Brexit) ve Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci, ekonomi ve ticaret başta olmak üzere Türkiye-Birleşik Krallık ikili ilişkileri, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi ve ardından Türkiye'de yaşanan gelişmeleri ele aldıklarını anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Toplantılarda biz de şunun altını çiziyoruz; 15 Temmuz darbe teşebbüsüne maruz kalan Türkiye, bu darbeyi ve bunun etkilerini Avrupalı dostlarımız arasında en iyi kavrayan ve bu kavrayışını da ziyaretlerle gösteren ülke İngiltere. Ortadoğu'ya yönelik politikalar konusunda görüş alışverişi oluyor. Çok zengin bir ortamda geçiyor yoğun temaslarımız. Toplantıların her iki tarafa da fayda sağladığına inanıyorum. Türkiye'de 15 Temmuz dolayısıyla gelişi çok fark edilen, 15 Temmuz'dan bu yana 5 defa (Türkiye'ye) gelen, parlamentoyu dolaşan, yıl dönümünde de Türkiye'de bulunan Avrupa Bakanı Alan Duncan'ı da ziyaret ettik. Bu temasların yoğunlaşması, İngiltere ve Türkiye gibi önemli iki ülke açısından fevkalade yararlı. Hem bölge hem dünya sulhu için yararlı. Bu iki ülkenin tecrübeleri, birikimleri, beceri kaynaklarını belli projelerde koordine etmek suretiyle daha yoğun bir ilişki içerisinde olacağız; ümidimiz bu."