Rusya Tarım Bakanlığı'na Türkiye'nin Rus ürünlerinin sevkiyatına vergi uygulanacağına ilişkin resmi bilgi ulaştı.

%130'luk verginin sadece buğday ve mısır için geçerli olduğu; örneğin ayçiçek yağı için %36'lık verginin kullanılacağı öğrenildi.

Aynı zamanda bakliyat ürünlerine de verginin uygulanacağı açıklandı. Rus devlet adamları ve iş adamları Asya, Latin Amerika ve Afrika'da yeni pazar arayışına başladılar.

Gazetem.ru'da yer alan habere göre Rusya Tarım Bakanlığı tarafından Rus İzvestiya gazetesine yapılan açıklamada, 15 Mart'tan itibaren buğday ve mısır sevkiyatına %130, pirince %45, ayçiçek yağına %36, ayçiçek küspesine %13,5 ve bakliyat ürünlerine %9,7 oranında vergi uygulandığı belirtildi. Ayçiçek yağının sevkiyatı için vergi dışında başka kısıtlamalar da geçerli, gönderilen ürünün en düşük gümrük fiyatının ton başına 1500 dolar olması gerek.

Türkiye Tarım Bakanlığı açıklama yapmaktan kaçındı.

Rusya Tarım Bakanlığı, Türkiye ile sorunlar yüzünden tahıl ürümlerinin başka piyasalara ihracatının artırılması için ciddi çaba sarf edildiğine dikkat çekildi.
Gıda ürünleri üreticiler derneği "Rusprodsoyuz" gelişim müdürü Dmitriy Vostrikov, Türkiye'nin neredeyse tüm ürünlere uyguladığı verginin yasak olduğunu belirterek, "Ayçiçek küspesi ve bakliyat ürünleri istisna olabilir, fakat sevkiyatların daha az karlı olacağı ortada" dedi.
Türkiye'ye rağmen ihracat artıyor

Federal Gümrük Servisi'nin verilerine göre, Türkiye en azından son üç sene içerisinde Rus buğdayı, mısırı, ayçiçek yağı, pirinç ve baklşyat ürünlerinin alımını kısıtlıyor. Türk ithalatının azalmasına rağmen Türkiye bu ürünlerin yurtdışına ihracatını artırmayı başardı.
Geçen sene Rus buğdayının ihracatı rekor düzeye ulaştı. FTS'nin verilerine göre, %20'lik artışla 25,3 milyon ton ihrac edildi ve bunun parasal değeri 4,2 milyar dolara ulaştı. En büyük alıcı 5,8 milyon ton ile Mısır oldu. Türkiye Mısır'a kıyasla alımları azaldı ve 2016 yılında %40'lık düşüşle 2,6 milyon ton ithal etti.

Bunun yanı sıra Türkiye mısır alımını da azalttı. 2015 yılında 1,4 milyon ton satın alan Türkiye geçen sene bu değeri 838 bin tona düşürdü.
Domateslerin intikamı

İki ülke temsilcilerinin de söylediği gibi Türk tarafı vergisiz rejimi Türk domateslerinin Rusya'ya sevkiyatlarının yeniden başlaması için kaldırdı. Bu sevkiyatların potansiyel toplamı Rus ürünlerinin ithalat toplamından daha az. Buğday, mısır, ayçiçek yağı, bakliyat ürünleri ve pirincin Türkiye'ye ithalatı 1,2 milyar dolar iken Türk domateslerinin Rusya'ya sevkiyatı 258 milyon dolar değerindeydi.

Ulusal Sebze ve Meyve Birliği Başkanı Sergey Korolev, Türklere domates sevkiyatı için izin verilmesi halinde bu durumun Rus üreticilerine ciddi zarar vereceğine dikkat çekti. Korolev, "En iyi yol Türkiye ile vergisiz rejimin devam etmesi yöninde anlaşmaktır. Aksi takdirde hem Türkiye hem de Rusya zarar görecek" dedi.