Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk Akımı anlaşması imzaladıktan sonra "Daha önce imzalanmış olan mutabakat anlaşmayı görmüş oldunuz. Aynı zamanda bu anlaşma çerçevesinde, bu alanda işbirliğimizin geliştirilmesi kapsamında Türkiye'ye doğalgaz indirimi sağlanması konusunda mutabık kalmıştık." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin imzalanmasının adından düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin, 23. Dünya Enerji Kongresi gibi büyük bir organizasyonun başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinden dolayı Türk dostlarını tebrik ettiğini söyledi.

Putin, bugünkü görüşmeler kapsamında iki ülke için son derece güncel olan çok sayıda konu üzerinde görüş alışverişi yaptıklarını ifade ederek, ikili ilişkilerde tam olarak normalleşme sürecini tamamlamak için ilave çaba göstermek konusunda mutabık kalındığını söyledi.

Bugün Rusya hükümetinin bir karar aldığını anlatan Putin, Türkiye'den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin tekrar Rusya'ya ithalatını açtıklarını hatırlattı. Putin, özellikle narenciye, diğer yaş meyve, sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduklarını belirterek, Türkiye'den Rusya'ya bu ürünlerin ithal edilmesiyle sonra ülkesindeki fiyatların düşeceğine işaret etti.

Bu ithalatın Türk ortaklar için Rusya'nın piyasasının açılışı anlamına geldiğini vurgulayan Putin, bu ürünlerin 2015 yılında ihracat hacminin 500 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti.

Putin, toplantıda önemli kararlar alındığını belirterek, "İkili ilişkilerimizin tam olarak normalleşmesini tamamlamak üzere mutabık kaldık. Önümüzdeki günlerde bu konuyu Karma Ekonomik Komisyon (KEK) misyonu takip edecektir. Rusya bu çalışmaya ilgi duymaktadır." diye konuştu.

- Akkuyu'da çalışmalara devam

Erdoğan ile görüşmesinde özellikle enerji alanındaki işbirliğini ele aldıklarını vurgulayan Putin, bu noktada Akkuyu Nükleer Santrali'nin büyük projedeki çalışmalara devam edilmesinden bahsettiklerini söyledi.

Putin, bu projenin Türkiye açısından sadece yeni nükleer güç anlamına gelmediğini kaydederek, "Aynı zamanda, Türkiye'de yeni sanayi branşı da ortaya çıkmaktadır. Bu proje personel yetiştirme ve teknolojiyi kapsıyor. Rusya'da hali hazırda 200'ü aşkın genç Türk öğrenci ve önümüzdeki günlerde nükleer güç uzmanı olacak gençler ilgili kurumlarda eğitim görmektedir." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Rusya arasında Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde imzaların atılmasına da değinen Putin, "Daha önce imzalanmış olan mutabakat anlaşmayı görmüş oldunuz. Türk Akımı, yani yeni doğalgaz boru hattından bahsediyoruz. Aynı zamanda bu anlaşma çerçevesinde, bu alanda işbirliğimizin geliştirilmesi kapsamında Türkiye'ye doğalgaz indirimi sağlanması konusunda mutabık kalmıştık. Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'nin bir enerji merkezi haline getirilmesi amacını yerine getirmek üzere bu adımlarla ilerliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

AA