AVRUPA Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, mülteci krizine ilişkin Çelik, "Maalesef AB'den bir komiser, Türkiye'nin bu paraya ihtiyacı olduğu için bundan vazgeçemez diyor. Bir kez daha söylüyorum bu AB dili değildir. Yanlış bir dildir. Türkiye'yi dışlayıcı bir dildir. Türkiye, 20 milyardan fazla parayı hiçbir karşılık beklemeden yapmıştır. AB'den Türkiye'ye gelecek mali yardım AB'nin kendi mükellefiyetidir. Türkiye'yi satın alma gibi bir üslup doğru değildir. Yanlış bir açıklamadır" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Göç İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Dimitris Avramopoulos ile bir araya geldi. Çelik, Göç İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Dimitris Avramopoulos'un 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde Türkiye'ye destek verdiğini belirterek, "Kendisi gerçek bir demokrattır. Bu hain saldırının AB değerlerine, insan haklarına ... yapılmış bir saldırı olduğunu açıkça ifade etti. Kendisi Cumhurbaşkanımızın çok eski bir dostudur. Cezaevi yıllarında bile dayanışmasını açıkça göstermiştir. Bizim de o yıllara dayanan bir dostluğumuz var kendisi ile. Teşekkür ediyoruz" dedi.

"DARBE GİRİŞİMİNDE BULUNANLAR ADALETİN ÖNÜNE ÇIKARAK HESAP VERECEK"

Darbe girişiminde bulunanların adaletin önüne çıkacağını vurgulayan Çelik, "Darbe girişiminde bulunanlar adaletin önüne çıkarak hesap verecek. Demokrasimiz, hukuk devletimizi koruyoruz. Maalesef son zamanlarda Avrupa içinde pek çok siyasetçinin Türkiye karşıtlığı gibi bir akıma kapıldığını görüyoruz. Bu Türkiye- AB ilişkileri bakımından da Avrupa'nın geleceği açısından da iyi değildir. ortak ajandamıza yönelelim. Ekonomik kriz, terör tehdidine karşı yapmamız gereken çok iş var" diye konuştu.

"TÜRKİYE'Yİ SATIN ALMA GİBİ BİR ÜSLUP DOĞRU DEĞİLDİR. TÜRKİYE'Yİ DIŞLAYICI BİR DİLDİR"

Mülteci krizine ilişkin Çelik, "Maalesef AB'den bir komiser, Türkiye'nin bu paraya ihtiyacı olduğu için bundan vazgeçemez diyor. Bir kez daha söylüyorum bu AB dili değildir. Yanlış bir dildir. Türkiye'yi dışlayıcı bir dildir. Türkiye, 20 milyardan fazla parayı hiçbir karşılık beklemeden yapmıştır. AB'den Türkiye'ye gelecek mali yardım AB'nin kendi mükellefiyetidir. Türkiye'yi satın alma gibi bir üslup doğru değildir. Yanlış bir açıklamadır" dedi.

"TÜRKİYE, AB İÇİN AB'DE TÜRKİYE İÇİN KİLİT BİR ÖNEME SAHİP"

Göç İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Dimitris Avramopoulos yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "Türkiye, AB için AB'de Türkiye için kilit bir öneme sahip ortak diye düşünüyoruz. Bu ilişkileri daha da güçlendirme tahadümüz söz konusu. 15 Temmuz'da olanlar çok büyük şok yarattı. AB, yaşanan şiddet olaylarını en güçlü şekilde kınıyor. Erdoğan'a ve hükümete olan desteğimizi bir kez daha tekrar etmek istiyorum.

AB, ELDE EDİLMİŞ OLAN İVMEMENİN DEVAMI YÖNÜNDE TAAHHÜDÜNÜ MUHAFAZA ETMEKTEDİR

Vize serbestesi konusunda AB, elde edilmiş olan ivmemenin devam ettirilmesi yönünde taahhüdünü muhafaza etmektedir. Mart ayından bu yana Türkiye çok önemli ilerleme kat etmiştir. Geriye kalan birkaç husus kalmıştır. AB, bu konularda destek konusunda isteklidir. Her iki taraf da hem geri kabul hem iade, yeniden yerleştirme konularında eşit derecede üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirip devam ettirmeli. Türkiye, AB olarak komşularımıza baktığımızda istikrarsızlık olduğunu görüyoruz. Bu durum işbirliğinin önemini arttırıyor.

TÜRK DOSTU OLARAK BENİM DE VİZE SERBESTESİ HAYALİM VAR

Sayın Çavuşoğlu ve Çelik ile yaptığımız toplantılarda ortak bir anlayışta olduğumuzu gördük. İyimser bakıyorum. Aylar içerisinde Türkiye çok şeyler yaptı. Maratonda koşacağımız son kilometre kaldı. Son kriterin yerine getirilmesi konusunda AB'nin taahhüdü söz konusu. Vize serbestesi gerçekleşebilsin diye. Türk dostu olarak benim de böyle bir hayalim var."

"TÜRKİYE ASLA YALNIZ DEĞİLDİR. AVRUPA TÜRKİYE'NİN YANINDADIR"

Dimitris Avramopoulos mülteciler konusuna değinerek, "Türkiye asla yalnız değildir. Avrupa Türkiye'nin yanındadır" dedi."VİZE SERBESTESİ ANAHTAR BİR KONU"

Çelik, "Biz 18 Mart mutabakatının çerçevesine bağlıyız ve bununla ilgili mükellefiyetlerimizi yerine getiriyoruz. Ancak taahhüt edilenler yerine getirilmiyor. Vize serbestesi gerçekleşmediği takdirde Türkiye geri kabul anlaşmasını uygulamayacak. Sorunları çözelim diye böyle söylüyoruz. Müttefiklerimizin sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz. Vize serbestesi anahtar bir konu" dedi.

DHA