SREBRENİTSA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Srebrenitsa katliamını unutmayacağız, unutturmayacağız. Gönlünde azıcık insanlıktan yana pay olan, azıcık insanlık sevgisi olan herkes bu mücadeleye, Srebrenitsa'nın unutulmaması mücadelesine devam edecek." dedi.

Kurtulmuş, Srebrenitsa soykırımın 22. yıl dönümü dolayısıyla Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen anma programın ardından TRT'nin canlı yayınına katılarak soruları yanıtladı.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Srebrenitsa soykırımından ders alıp almadığına ilişkin bir soru üzerinde Kurtulmuş, Birleşmiş Milletlerin gözetiminde, bütün Avrupa ülkelerinin gözünün önünde bir büyük soykırım yaşandığına dikkati çekti.

Kurtulmuş, "Maalesef o zaman Birleşmiş Milletler buna seyirci kaldı. Avrupa ülkeleri ses çıkarmadı. Görmediler, duymadılar, konuşmadılar ve bu işin üstünün örtülmesine gayret ettiler. Ama öncelikle şunu ifade edeyim. Srebrenitsa katliamını unutmayacağız, unutturmayacağız. Gönlünde azıcık insanlıktan yana pay olan, azıcık insanlık sevgisi olan herkes bu mücadeleye, Srebrenitsa'nın unutulmaması mücadelesine devam edecek." diye konuştu.

Bugün, 8 bin 352 kayıptan 71'inin kemiklerinin bulunarak, defnedildiğine işaret eden Kurulmuş, ailelerin üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen hüzünlerini halen yaşadıklarını aktardı. Kurtulmuş, "Bu önemli bir soykırımdır. Birleşmiş Milletler'in de bu konuda ders aldığını söylemek de maalesef mümkün değildir." ifadesini kullandı.

- "Yeniden gözden geçirilmesi lazım"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bugün dünyanın birçok yerinde benzer olaylar yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:

"İç savaşlar, katliamlar, Birleşmiş Milletlerin gözünün önünde kullanılan kimyasal silahlar, yine böyle toplu olarak öldürülen insanlar... Bütün bunlara karşı Birleşmiş Milletler maalesef savaşı önleme ve barışı sağlama istikametinde elinde hiçbir araç bulunmayan, hatta zaman zaman niyeti de bulunmayan bir örgüt olarak dünyadaki bütün bu katliamlara seyirci kalıyor. Yapısı itibariyle zaten dünyada hiçbir krizi çözme yeteneği bulunmayan bir örgütten bahsediyoruz. Birleşmiş Milletlerin 5 daimi üyesinden birine sırtını dayayan dünyada istediği zulmü yapıyor ve dünya buna seyirci kalıyor. Bugün Birleşmiş Milletler maalesef barışı koruyan, savaşı önleyen bir örgüt olmaktan çok uzaktadır. Yeniden gözden geçirilmesi lazım ve Birleşmiş Milletlerin gerçekten bütün bu olaylardan ders alması, bütün dünya ülkelerinin bundan ders çıkarması lazım."

Zalimin karşısında durmayan, en azından zalimden kalben nefret etmeyenlerin mazlumun yanında olmasının mümkün olmayacağını vurgulayan Kurtulmuş, "Haydi buyurun, mazlumun yanındaysanız bu zulümleri önleyecek mekanizmaları kurun ve bir daha Srebrenitsa gibi insanlık dramı yaşanmasın, bir daha böyle büyük katliamlar, soykırımlar yaşanmasın." değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, Türkiye'nin bir daha böyle soykırımlar yaşanmaması için atacağı adımların sorulması üzerine, Türkiye'nin dünyadaki bütün mazlumların yanında yer aldığını ve bunun bedeli neyse de ödemeye hazır olduğunu bildirdi.

Bu zulümlerin sistematik olarak ortadan kaldırılması için her platformda Birleşmiş Milletlerin ve uluslararası sistemin yeniden gözden geçirmesini isteyen Kurtulmuş, "Sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulları dahil, bütün uluslararası platformda 'Dünya 5'ten büyüktür.' demesinin arkasındaki gerçek budur. Beş tane ülkeyi esas alır, 195 tane ülkenin haklarını hiçbir şekilde adam yerine, insan yerine koymazsanız, katliamları nasıl önleyeceksiniz? Zulümleri, baskıları nasıl önleyeceksiniz?" dedi.

Dünyada yeni bir sistemin kurulması gerektiğini her platformda anlattıklarına değinen Kurtulmuş, güçleri yettiğince de mazlumların yanında yer aldıklarını ve Allah'tan Türkiye'nin gücüne güç katmasını, bu anlamda dünyadaki bütün yaşanan yanlışlıkları önleyecek bir imkana kavuşmasını diledi.

- "En büyük kahramanlık destanlıklarından biridir."

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, "Şüphesiz, 15 Temmuz, Türkiye tarihinin gördüğü, Anadolu ve Rumeli topraklarının gördüğü en büyük ihanet hareketedir. Aynı zamanda 15 Temmuz, o akşam, o gece, ertesi gün Türkiye topraklarının gördüğü en büyük kahramanlık destanlıklarından biridir." ifadesini kullandı.

Milletin canını ortaya koyarak, bu işgal girişimini bertaraf ettiğini anımsatan Kurtulmuş, başta Bosna halkı olmak üzere o akşam İslam dünyasından çok sayıdaki kişinin de Türkiye için dua ettiğini aktardı.

Dua edenlerin varlığını sokaklarda ve meydanlarda manen hissettiklerini belirten Kurtulmuş, şu görüşlere yer verdi:

"Türkiye güçlü olursa Allah'ın izniyle İslam dünyasının her yerinde, dünyanın her yerindeki yanlışlıklara mani olacak bir güce sahip olur. Birileri bundan rahatsız oldular, doğru. İçerideki maşalarını kullanarak, içeriden dışarıdan bir takım unsurlar Türkiye'nin ayağına çelme takmaya çalıştılar. Son bir kaç yılımızda sürekli ihanetlerle karşı karşıya kaldık. 7 Şubat'la başladı. Gezi olayları, arkasından 17-25 Aralık operasyonları, en sonunda da 15 Temmuz'da bir darbe teşebbüsüyle bu işi sonlandırmak istediler ve millet fırsat vermedi. Bundan sonra da fırsat vermeyecektir. Buralara gelince niye güçlü bir Türkiye gerektiğini bir kere daha anlıyoruz. Biz sadece gücü maddi bir güç olarak istemiyoruz. Yeniden buralarda, ecdadımızın ayak izlerinin olduğu bu yerlerde, Evlad-ı Fatihan olan bu kardeşlerimizi, Boşnakları, Arnavutları, diğer bütün Balkan halklarını yeniden güçlü bir şekilde ayakta, Türkiye'nin yanında görmek istiyoruz. Türkiye her fırsatta da Balkanlar başta olmak üzere bütün mazlum coğrafyaya destek olacaktır."

Kurtulmuş, Bosna Hersek'in efsanevi lideri rahmetli Aliya İzzetbegoviç'i rahmet ve şükranla andığını aktararak, "Balkan halklarının uyanışı, İslami kimliğine yeniden sahip oluşunda bütün hayatını ortaya koymuş büyük bir liderdi. Allah rahmet eylesin. Bosna'nın bütün kurucu öncülerine rahmet diliyoruz. Srebrenitsa şehitleri olmak üzere bütün Bosna'ya ruh veren, can veren bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz." dedi.

Bu arada yayına Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi ve merhum Cumhurbaşkanı İzzetbegoviç'in oğlu Bakir İzzetbegoviç de katıldı.