Kolombiya Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, iki ülke ilişkilerini değerlendirerek, ticari ve sosyal ilişkilerin kendileri için çok önemli olduğunu anlattı.

Türkiye'nin Kolombiya'da yaptırdığı okulun kendileri için sembol haline geldiğini söyleyen Holguin, "Türkiye'nin, mağdurların çok olduğu bir bölgeye okul yaptırması çok sembolik oldu. Orada yaşayan insanlar, o bölgede bir okul olmamasından dolayı şikayetçilerdi. Türkiye bir dağın ortasına, Türk stilini de taşıyan çok büyük ve güzel bir okul açtı. Bu okulla Kolombiya'da varlığınızı çok sembolik bir şekilde gösterdiniz. Bu Kolombiya için de çok önemli bir sembol.'' diye konuştu.

Türkiye'de, Kolombiya Büyükelçiliğinin açılmasıyla iki ülke ilişkilerinin artarak devam ettiğini anlatan Holguin, "Büyükelçiliğimizi açtık. Türkiye ile ticari ilişkilerimizi çok geliştirdik ve bu ilişkilerimizi çok önemsiyor ve takdir ediyoruz. 2011 yılında Ankara'yı ziyaret etmiştim. Büyükelçiliğimizi açarken Sayın Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirmiştim. Kendisi 2015'te ülkemize bir ziyaret gerçekleştirmişti. Türkiye'ye ve cumhurbaşkanınıza çok teşekkür ederim.'' dedi.

Bakan Çavuşoğlu ile New York'ta gerçekleştirdikleri ikili görüşmede birçok konuyu konuştuklarını aktaran Holguin, Türkiye'nin, FARC ile başlattıkları çözüm sürecindeki destek için de teşekkür etti. 

Holguin, şöyle konuştu:

''Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede, üzerinde durabileceğimiz birçok farklı konular var. Her şeyden önce size, cumhurbaşkanınıza ve Türkiye'ye teşekkür etmek istiyorum. Kolombiya barış sürecine verdiğiniz desteğiniz bizim için çok önemli. Zor da olsa barış sürecini sağlayabildik. Gerçekten çok zor yıllardı. İlk yıllarda, şiddet, terör ve cinayetlerden sonra 50 bin kayıp ve 250 bin insan öldürüldü. Biz şu anda 'Nasıl barışabiliriz? Bir arada, bir ülkede nasıl yaşayabiliriz?' bunu müzakere ediyoruz.''

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 6 yıl içinde en üst seviyeye çıktığını belirten Holguin, "Şu anda ticaret hacmi açısından Türkiye'den daha önde başka bir ülke yok. Bu rakamlar bizim için çok önemli. Özellikle de 6 yılda bunu geliştirdiğimizi düşünürsek ticari anlamda gerçekten önemli bir noktada olduğumuz ortaya çıkıyor. İki milyon dolar olan ticaret hacmimizi arttırmak için daha da gayret göstereceğiz. İşbirliği konusunda özellikle tarım alanı bizim için son derece önemli. Tarım konusunda da Türkiye'nin Kolombiya için yaptıkları önemli.'' değerlendirmesini yaptı.

''Türk dizileri sayesinde Türkiye'yi tanıdık''

Türk dizileri sayesinde Türk kültürü ve Türk halkı hakkında bilgi sahibi olduklarını söyleyen Holguin, ''Gerçekten bu diziler sayesinde halkımız Türkiye'yi tanıdı. Türk Hava Yolları haftada 3 sefer düzenliyor. Bu seferlerinin arttırılmasını istiyoruz." dedi. 

Holguin, sözlerini, "Birbirimizi yakınlaştıran çok fazla konu var. Biz de her zaman Türkiye'nin yanında olmaya, Türkiye'ye destek vermeye devam edeceğiz.'' diye tamamladı.