İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstöm, HDP liderleri ve milletvekillerinin gözaltına alınması ile ilgili İsveç Hükümeti'nin resmi internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada barış sürecine geri dönülmesi çağrısında bulundu ve "Halkın seçilmiş temsilcilerinin serbest bırakılacaklarını umuyoruz" dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Wallström yazılı açıklamasında şöyle dedi:

"Türk muhalefet partisi HDP'nin iki lideri Demirtaş ve Yüksekdağ'ın diğer bazı parti üyeleri ile birlikte gözaltına alınmaları çok endişe verici. Bu kısmi bir vaka olarak kabul edilemez. Bu uzun bir süredir HDP temsilcilerine karşı önlemlerin bir uzantısı. Halkın seçilmiş temsilcilerinin serbest bırakılacaklarını umuyoruz. Tutuklamalar ülkede halihazırda mevcut karşıtlıkların alevlenmesi riskine neden olur.

"Türkiye'nin tekrardan normalleşme sürecine girmesi ve hükümetin muhalefet ile diyaloğa tekrar başlaması önemli. PKK ile barış sürecine geri dönülmesi, ülkenin devam eden demokratikleşmesi ve bölgenin istikrarı için gerekli. AB üyesi ülkelerin, Türkiye'de insan hakları ve hukuk devleti prensiplerinin korunması için toplu olarak tepki göstermesi önemli."

Margot Wallström Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve çalışanlarının gözaltın alınmalarına da atıfta bulunarak, "Serbest basın ve muhalefet çoğulcu demokratik bir toplum için temel koşuldur. Bu grupların saldırıya uğraması bu nedenle kaygı vericidir" dedi.

DHA