Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Fikrim Damka, Balkan ülkelerinin Türkiye’deki referandum sürecini çok yakından takip ettiğini belirterek, "Çünkü, İstikrarlı bir Türkiye istikrarlı bir Balkanlar demektir." dedi.

Damka, AA muhabirinin, 16 Nisan'da Türkiye'de yapılacak halk oylamasına Balkan ülkelerinin yaklaşımı ve bölgedeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Türkiye'deki anayasa değişikliğinin Balkan ülkelerini olumlu yönde etkileyeceğini vurgulayan Damka, istikrarlı bir Türkiye'nin, istikralı Balkanlar anlamına geleceğini ifade ederek, "Gözümüz, kulağımız Türkiye'de." diye konuştu.

Türkiye'deki olası istikrarsızlığın Balkanlar'ın istikrarsızlığı anlamına geldiğini söyleyen Damka, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin son zamanlarda Balkan ülkeleri üzerinde pozitif etkisi çok fazla. Dolayısıyla biz de çok yakından bu referandumu takip ediyoruz. 15 Temmuz'da da Türkiye'yi yakından takip ettik. Çünkü fazlasıyla bizi etkileyecek bir olaydı. Türkiye'nin istikrarsızlaştırılması, Balkanlar'a ilgisinin azaltılması, farklı güçlerin Balkanlar'la ilgilenmesi anlamına gelecekti ve bu da farklı savaşların ortaya çıkmasına neden olacaktı. Dolayısıyla Türkiye’de olup bitenler Balkanlar'da yakından takip ediliyor. Bu sadece Müslüman nüfus için değil Müslüman olmayan Balkan nüfusu da Türkiye'yi yakından takip ediyor. Çünkü, İstikrarlı bir Türkiye istikrarlı bir Balkanlar demektir."

- "Türkiye, Balkanlar için model olabilir"

Damka, Türkiye'de bir partinin uzun yıllar iktidarda kalmasının büyük bir başarı olduğunu ifade etti.

Tek parti iktidarının Türkiye'yi ileri taşıdığına vurgu yapan Damka, ayrıca Türkiye'de büyük bir güvenin oluşmasına da neden olduğunu söyledi. Damka, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de şunu çok somut bir şekilde gördük. Uzun yıllar tek partinin iktidarda kalmasının Türkiye'de nasıl bir güven oluşturduğunu, ülkeyi nasıl ileriye doğru götürdüğünü gördük. Bu referandumun amaçlarından biri de tamamıyla herhangi bir partiye bağlı kalmaksızın , istikrarlı bir sistemi ortaya koymak, oluşturmak. O yüzden Türkiye'nin bu anlamda doğru bir adım attığına inanıyorum. Tabii referandumdan çıkacak sonuç da halkın iradesi, halkın kararı olacaktır."

Damka, Türkiye'de halk oylamasıyla birlikte gelecek anayasa değişikliğinin kendileri için de bir örnek teşkil edeceğini belirtti.

Birçok konuda Türkiye'yi model aldıklarını ifade eden Damka, şunları anlattı:

"Türkiye'deki anayasa değişikliğinin Balkan ülkeleri üzerinde büyük bir etkisi olacak. Biz zaten birçok şeyde Türkiye'yi model olarak alıyoruz. Çünkü Balkan ülkelerinin de istikrarlı bir siyasi sisteme ihtiyacı var. Ve bunun için çabalıyoruz. Kosova yeni yeni hükümeti oturtmaya çalıştığı için belki şimdi erken ama daha sonra Türkiye’deki sistem değişikliğinin bizim için iyi örnek olacağından eminim. Ve ben bu yeni yönetim sistemin Türkiye'de başarılı olacağına eminim. Bu bunun sadece Balkanlar'a değil birçok bölgeye de etki edeceğini düşünüyorum."

- "Balkanlarda 'hayır' kampanyası yok"

Damka, PKK ve FETÖ'nün Avrupa'da "hayır" kampanyası yürütmesine ve Avrupa'nın bu örgütlerin çalışmalarını desteklemesine karşın Balkanlarda böyle bir olayın yaşanmadığını söyledi.

Şu ana kadar PKK ve FETÖ gibi örgütlerinin çalışmalarına destek veren herhangi bir Balkan ülkesi görmediğini dile getiren Damka, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Avrupa'nın tam aksine Balkanlar'daki halkın çoğu referandumdan 'evet' çıkmasından yana. Çünkü Balkan halkı yeni sistemle birlikte Türkiye'nin daha da istikrarlı bir ülke olacağını düşünüyor. Dolayısıyla Balkan halkları olarak gözümüz, kulağımız Türkiye'de. Ve Türk halkının şu ana kadar Türkiye'de olup bitenleri göz önünde bulundurarak doğru bir tercih yapacağına inancımız tam."

- "Bölge koalisyon hükümetleriyle boğuşuyor"

Fikrim Damka, Balkan ülkelerinin çoğunluğunda, parlamenter sistemlerden kaynaklanan bir takım tıkanıklar nedeniyle koalisyon hükümetleri olduğunu, bunun da bölgeye istikrarsızlık getirdiğini anlattı.

Bölgedeki hiçbir hükümetin 4 yılını tamamlayamadığı, her yıl seçimlere gidildiği bilgisini veren Damka, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya ve Kosova'da kurulan koalisyon hükümetlerini örnek verdi.

Damka, koalisyon hükümetlerini ortadan kaldıracak bir sistem değişikliğine acil ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Bulgaristan hemen hemen her yıl erken seçimlerle karşı karşıya. Ve sürekli koalisyon hükümetleri ile boğuşmakta. Makedonya’da yapılan erken seçimlerin sonucu, yeni bir hükümetin çıkmasına imkan vermedi. Yeterli çoğunluk sağlanmadığı için hükümet kurulamıyor. Muhtemelen yine erken seçim kararı çıkacak. Aynı şekilde Arnavutluk'ta da seçimler yenilenebilir. Yunanistan hakeza böyle. Kosova'da son on yıldır hiçbir hükümet dört yılını tamamlayamadı. Ve sürekli seçimler yenileniyor. Tüm bunlar parlamenter sistemlerin tıkanmasından kaynaklanıyor. Ve parlamenter sistemin yeniden düzenlenmesi, değiştirilmesi lazım."

- "Balkan ülkeleri kendi istikrarları için FETÖ'yü bitirmek zorunda"

Damka, "üzülerek" Balkanlar'daki FETÖ yapılanmasının devam ettiğini söyledi.

Balkan hükümetlerinin bu yapılanmanın önüne geçmek için bir takım önlemler aldığını fakat bunların yeterli olmadığını dile getiren Damka, "Balkan ülkelerinin kendi gelecekleri için acil önemler alması gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye'deki girişimin benzeri Balkanlar'da yaşanabilir." ifadelerini kullandı.

Damka, belirli bir süre sonra Balkan ülkelerinin FETÖ okullarını kapatmaya yönelik ciddi adımlar atacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Yapmak zorundalar. Bu örgüt Türkiye'de yaptığını oralarda da yapacaktır. Dolaysıyla Balkan ülkeleri kendi iç istikrarlarına zarar vereceği için FETÖ'ye karşı önlem almak zorunda. Bu yapılanma Türkiye'de nasıl olduysa Balkan ülkelerinde de aynı şekilde olduğunu gözlemlemek mümkün. Dolayısıyla er ya da geç Balkan ülkeleri de bunun farkına varacaktır. Ki Türkiye’de bu yaşanılanlardan sonra artık devletler bu yapılanmadan haberdar oldu ve önlemini almaya çalışıyor. Kısa zaman içinde olmasa da bir süre sonra bu yapılanma ortadan kaldırılacaktır."