İran’ın basınına röportaj veren Rahimpur, Türkiye’nin darbe girişimi sonrası zorlu bir süreçten geçtiğini söyleyerek, “İran olarak bunu anlıyoruz ve yardımcı olmaya da hazırız. Fakat Ankara’nın bazı politikalarını anlayamıyoruz” diye konuştu. 


İranlı diplomat, “Belki ihtiyaç ve yaşadığı sorunlar Ankara’nın İsrail, Suudi Arabistan ve ABD Başkanı Trump’a yönelmesine neden oldu. Türkiye’deki dostlarımızın hesaplamalarını bölgedeki gerçekler ve uzun vadeli hedefler doğrultusunda yapmalarını umut ederiz. İran olarak, çoklu kartlarla oynamanın uzun vadede tüm kartların kaybedilmesine neden olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.


Türkiye’deki söylemler konusunda alttan alıyoruz


Ankara’dan İran’a yönelik yapılan eleştirel söylemler konusunda Tahran’ın “alttan aldığını” ifade eden Rahimpur, “Türk dostlarımızın ülkedeki darbe nedeniyle sorunlar yaşadığını biliyoruz bu yüzden milli menfaatlerimiz, onurumuz ve güvenliğimizin zarar görmediği sürece alttan alıyoruz” açıklamasında bulundu.


Türkiye’yle bugüne kadar olup bitenleri unutabiliriz


Türkiye’nin Suriye konusundaki bazı girişimlerinin İran’ın çıkarlarına ters düştüğünü savunan Rahimpur, “Buna rağmen biz kavga etmeyip Ankara’daki dostlarımızın onlara en iyi yardımcı olacak ülkenin İran olacağının farkına varmalarını bekliyoruz. Türkiye’yle olup biten olumsuz şeyleri unutabiliriz. Bundan sonra Suriye ve Irak’taki sorunların çözümü konusunda daha ciddi işbirliği yapabiliriz” diye kaydetti.


İranlı diplomat, iki ülke arasında yaşanan sürtüşmelere rağmen Tahran’ın Ankara’ya “hala güvenmeye devam ettiğini” dile getirdi.