Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gümülcine'de Chris-Eve Otel'de gerçekleştirilecek soydaşlarla buluşma etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Yunanistan ile ikili ilişkilerimizin gelişmesi, azınlık sorunlarının çözümünü de kolaylaştıracaktır. Bu sorunların çözümü ise Türkiye ile Yunanistan'ı birbirine daha da yakınlaştıracaktır." dedi.

"Rum kökenli vatandaşlarımızın taleplerini, bunlarla diyalog içinde karşılamak için son yıllarda biz çok önemli adımlar attık." diyen Erdoğan, "Tüm vatandaşlarımız gibi Rum kökenli vatandaşlarımızın da hayat kalitelerini artırmak için çalışmayı sürdürüyoruz. Benzer yaklaşımları Yunanistan'dan beklemenin de hakkımız olduğuna inanıyoruz." ifadesini kullandı.

'Sizlerin her türlü imkandan yararlanmanızı istiyoruz'

Batı Trakya Türklerine hitaben cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Sizlerin, Lozan Anlaşması, Avrupa Birliği müktesabatı ve evrensel insan hakları anlayışına uygun olarak her türlü imkandan yararlanmanızı istiyoruz. Bu çerçevede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarının uygulanmasını bekliyoruz."

'Yunanistan devleti, soydaşlarımdan asimile olmasını istememeli'

Erdoğan, "Bizim isteğimiz şudur. Yunanistan devleti, benim soydaşlarımdan asimile olmasını istememeli. Entegrasyon ayrı bir konu ama asimile olmasını istememeli. Çünkü biz, hiçbir farklı etnik unsurdan bunu bugüne kadar istemedik ve istemeyiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı Trakya Türk toplumunun, çalışkanlığıyla ve basiretiyle geleceğini bu topraklarda güvence altına alacağına inandığını söyledi.

"Lozan Antlaşması, her iki ülkede yaşayan azınlıkları, ülkemize ve Yunanistan'a emanet etmiştir." diyen Erdoğan, "Bu emanetleri gözümüz gibi korumalıyız. Biz sorumluluklarımızın farkındayız. Yunanistan'ın da farkında olduğunu düşünüyoruz." ifadesini kullandı.