Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’nın ardından düzenlediği basın toplantısında, ”Bugün bize karşı kullanılan silahların yarın başka müttefiklerimize karşı kullanılmayacağının hiçbir garantisi yoktur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "PKK-YPG, FETÖ ve DEAŞ’ın kanlı yüzünü muhataplarımıza anlatmış olduk” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik sürecinde yaşananlar Türkiye’nin bu konudaki kırmızı çizgilerini ortaya koymuştur. İlk günden itibaren hassasiyetimizi ifade ederek, yapıcı ama kararlı bir tutum sergiledik. İsveç ve Finlandiya liderleri ile dörtlü zirvesini gerçekleştirdik. İmzalanan mutabakat muhtırasının, Türkiye’nin hassasiyetlerinin kabulü olarak görüyoruz, bu başlangıçtır. Asıl olan verilen sözlerin hayata geçirilmesidir. Muhtırada kayıtlı hususların uygulanmasını titizlikle takip edecek ve adımlarımızı buna göre atacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bu muhtıra diplomatik bir zaferdir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsveç 73 teröristin Türkiye’ye teslim edilmesi için söz verdi” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’nın ardından düzenlediği basın toplantısında, "Gerek Putin ile gerekse Zelenskiy ile bu hafta sonu önümüzdeki hafta başında telefon diplomasimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Başlamış bir yol haritamız var. Bir an önce bu koridor işletmeye çalışacağız. 20 kadar bölgede gemilerimiz var bu gemilerle de bu ürünlerin tahliyesini üçüncü ülkelere de bunların naklini sağlamaya gayret edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’nın ardından düzenlediği basın toplantısında, “Başkan Biden elinden gelen adımları atacağını söyledi. Biden ile dün akşam yaptığımız görüşmeden sonra heyetlerimizi yine göndereceğiz. Orada cumhuriyetçilerle de görüşmeler yapmak sureti ile, onların desteğini almak suretiyle Biden’ın samimi gayretleri ciddi bir destek olacaktır. Gecikmeden bir heyeti ABD’ye göndereceğim” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’nın ardından düzenlediği basın toplantısında, “Parlamentomuzdan geçirmedikten sonra bu iş yürümez. İsveç ve Finlandiya üzerine düşenleri yerine getirmeli. Onlar bu görevleri yerine getirmeleri halinde parlamentomuza göndeririz. Yerine getirilmezse bunun parlamentomuza gönderilmesi söz konusu değil. Ben istedim oldu süreci değildir. Bunun bilinci içerisinde bu adımları atacaklar. PKK-YPG, FETÖ, terör örgütlerinin silinip atılması lazım. Bunlarla ilgili yasal düzenlemeleri bitirmesi lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’nın ardından düzenlediği basın toplantısında, “Yunanistan’ın tutumu bizim siyaset anlayışımıza asla uymuyor. Son dönemde özellikle kedisine İstanbul’da verdiğim yemekten sonra bir teklifte bulundum. Biz aramızdaki ilişkileri ikili yapalım, üçüncü kişileri aranıza sokmayalım dedim. Buna göre ABD’de Senato’da yaptığı konuşma ile bizim bu anlaşmamız 2-3 hafta sonra tamamen tersine dönüştürdü. Sadece onunla kalmadı Davos’ta aynısını yaptı. Adalar, adacıklar. Buraya özel ziyaretler yapıp. Bu ziyaretlerde de silahlandırmak gibi gayretin içine girdi. Bu adalar, adacıklar ters olaydır. Oraları silahlandıramazsınız. Yunanistan böyle bir adımın içerisine girdi. ABD’nin burada üs kurma olayları, Rusya’ya karşı cevabı alınıyor. Benim halkım bunları yutmuyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “(İsveç’in 73 teröristi teslim etmesi) Daha önce 60 teröristin iadesi konusunda bazı müzakerelerdeydiler. Şimdi ise bunu 73’e çıkardılar bu müzakereler esnasında. Bu verdikleri sözü yerine getirecekler mi takipçisi olacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’nın ardından düzenlediği basın toplantısında, “(İsveç ve Finlandiya’nın verdiği sözler) Verilen söz yerine gelmezse o zaman sözleşmede ne varsa onun gereğini yerine getiririz. Bu teröristleri bize vereceğinizi söz veriyorsunuz, yasaları değiştireceğinizi söz veriyorsunuz. Bunlar yerine gelmezse. Verilen söz yerine gelecek. Şahsiyetli dış politika budur. Bu yerine gelmediği takdirde Türkiye de verilen söz neyse bunu tutar. İsveç de aynı şeyi söyledi, Finlandiya da sözlerini verecekler. Erdoğan sözünü tutmazsa, Erdoğan’a gereken hesap sorulur” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “(İsveç’in teröristleri iadesi) İsveç, metne göre ele alacaktır, verecektir, vermeyecektir. Görüşmelerde ne anladığımız önemli. Bununla ilgili olarak da İsveç 73 kişiyi güncelleştirecek, bize vereceğinin sözünü verdi. Verir ya da vermez. Bu metin üzerinden takibini yapacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yunanistan germedikten sonra biz germeye meraklı değiliz. 14 kez hava sahamızı ihlal eden Yunanistan bunun hesabını vermek durumundadır. 147 kez hava sahamızı ihlal edeceksin, Hava Kuvvetleri de cevabı verince rahatsız olacaksın. Böyle bir şey yok. Adalar, adacıklar burayı silahlandırmaya gitmesi anlaşmalara ters. Bu anlaşmaları bir okusunlar, adımlarını buna göre atsınlar” dedi.

(İHA)