TALLINN (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin içinde bulunduğu konumu Avrupa'ya daha iyi anlatmaları gerektiğini belirterek, "Türkiye, Avrupa'nın ortasında keyif yapan o küçük ülkelerden birisi değil. Hem çok büyük bir ülke hem de etrafı itibariyle çok özel öneme haiz bir ülke." dedi.

Özhaseki, AB dönem Başkanı Estonya’nın başkenti Tallinn’de düzenlenen Çevre Bakanları Gayri Resmi Toplantısındaki ilk gün oturumlarının ardından diğer ülkelerinin bakanlarının da yer aldığı doğa yürüyüşünde değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Özhaseki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda dünyadaki en önemli konuların başında çevrenin geldiğine işaret ederek, çevreye ilişkin konuların giderek daha fazla konuşulmaya başlandığını bildirdi.

Katıldığı toplantıda, çevrenin ekonomiye etkileri, döngüsel çevre teorileri, bu konuda daha az israf etme, daha az dışarıya atık atma, bu dışarıya atılan atıkların değerlendirilmesi ve ekonomiye geri dönüşü üzerine ciddi konular işlendiğini belirten Özhasaki, ülke olarak çevre konusunda müthiş duyarlılıkla hareket ettiklerine işaret etti. Özhaseki Türkiye'nin farklı uluslararası sözleşmelerin de tarafı olduğuna dikkati çekti.

- "Bir FETÖ belasını atlattık"

Özhaseki, Türkiye'nin sadece kendinden sorumlu ufak bir ülke olmadığına vurgu yaparak, son 1 yılda ülkede ciddi bir sürecin yaşandığını anımsattı.

Türkiye'nin bu süreçte başından geçenlerin iyi anlatılması gerektiğine değinen Özhaseki, şöyle devam etti:

"Türkiye Avrupa’nın ortasında keyif yapan o küçük ülkelerden birisi değil. Hem çok büyük bir ülke hem de etrafı itibariyle çok özel öneme haiz bir ülke. Taşıdığı tarihi değerler ve misyonu itibariyle de bu ülkenin içerisinde bulunduğu şu andaki konumu, bizim Avrupa’ya çok iyi anlatmamız gerekiyor."

Türkiye'nin 15 Temmuz süreciyle yaşadıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özhaseki, şöyle dedi:

"Dünyada hiç kimsenin farkında olmadığı bir FETÖ belasını atlattık biz. Avrupa bunu algılamakta çok güçlük çekti. Art niyetlileri hariç tutarak söylüyorum. Dışarıdan algı biraz daha farkı gibi gözüktüğü için bizim gelip burada birebir bunları anlatmamız doğru olur diye düşünüyoruz. Sonra DEAŞ’a karşı bir mücadele veriliyor. Bu savaşı veren ve çok önemli bir galibiyet elde eden ülke biziz; fakat ne yazık ki içimizdeki hainlerde, dışarıdakiler de bizi DEAŞ’e yardım ediyor gibi göstermeye devam ediyorlar. Elbette biz bunu da anlatmalıyız. Doğrusu ülkemizin haklı olduğu ve bu konuda Avrupa ile beraber hareket etmesi gerektiği fikrini de her fırsatta dost gördüğümüz ülkelere, temsilcilere burada izah etmeye çalışıyoruz. Bugünkü toplantıda bile 5-6 ülkenin gerek çevre bakanlarıyla gerekse ilgili iklim müzakerecileriyle görüşmeler yaptık. Meramımızı da anlattık burada. Güzel görüşmelere oldu. Buna devam edeceğiz."

- "Beklentilerimiz karşılanmazsa..."

Bakan Özhaseki, Paris İklim Anlaşması'na da ABD’nin, Devlet Başkanı Donald Trump ile iklim konusunda bir rota değişikliğe gideceğinin göründüğünü aktardı. Özhaseki, Türkiye'nin bu konudaki tavrında ise değişiklik olmadığını bildirdi.

Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nda birkaç konu üzerinde itirazı olduğunu belirten Özhaseki, bu rahatsızlıklarını her fırsatta söylediklerini ifade etti.

Bakan Özhaseki, Şu görüşlere yer verdi:

"Birincisi, Yeşil İklim Fonu oluşturuldu. Bu fonda 100 milyar dolarlık bir birikim sağlanacak. Buna katkıda bulunan ülkeler var ve bundan istifade eden ülkeler var. Türkiye’yi gelişmiş ülkeler statüsüne sokarak, buraya bizden katkı istiyorlar. Biz de tam tersine bizden çok daha güçlü ülkeler yardım alırken, kişi başına düşen milli gelir daha yüksek ülkeler, kalkınmış ülkeler yardım alırken, bizim de yardım alan ülkeler sınıfında olmamız gerektiğini ısrarla söylüyoruz zaten. İkincisi, teknolojiye ulaşım konusunda yine bizim isteklerimiz var. Eğer bu isteklerimiz yerine gelirse, meclise getireceğiz ve taraf olacağız. Yok eğer bizim beklentilerimiz karşılanmazsa, bütün muhataplarımıza da çok açık söylüyoruz; biz oradaki Paris Anlaşması'nı meclise getirmeyeceğiz ve bekleteceğiz."

Bunun uzun bir müzakere süreci olacağını vurgulayan Özhaseki, süreçten umutlu olduklarını kaydetti.