Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD’de düzenlenen referandum toplantısında, “Türkiye’de hainlere yer yok’ dedi.


ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen ‘IŞİD’le Mücadele Koalisyonu Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldıktan sonra, AK Parti Amerika Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) tarafından New Jersey’de yapılan referandumda ‘evet’ toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘Hem Adalet Bakanı'ndan hem de diğer yetkililerden beklentilerimizi gündeme getirdik. Bunlardan birisi de burada Pennsylvania’da yaşayan FETÖ haininin Türkiye'ye iadesidir. Aynı şekilde biran önce burada tutuklanması talebimizi yeni delillerle beraber bir kere daha ilettik. Yeni yönetimden de beklentimiz bu’ dedi.


New Jersey, New York ve çevresindeki eyaletlerde yaşayan Türklerle bir araya gelen Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri de değerlendirerek ‘Karşı karşıya kaldığımız zorluklara baktığımız zaman hem dünyada hem bizim bölgemizde bugün Türkiye-ABD arasındaki güçlü bağlara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Biz ABD’yi müttefik olarak görüyoruz, dost olarak görüyoruz. Yeni yönetimin de bir önceki yönetime göre Türkiye'nin önemini çok daha iyi anladığını bizzat görüyoruz’ dedi.


Çavuşoğlu, ‘Türkiye artık Türkiye'den büyüktür. Türkiye sadece 781 bin kilometre kareden ibaret değildir. Türkiye artık sadece 80 milyondan ibaret değildir. O yüzden Türkiye'nin çok güçlü olması gerekiyor. Böyle bir güçlü Türkiye'yi yüzyıllardır bekleyenler var’ dedi. Çavuşoğlu, dünyanın dört bir yanında güçlü bir Türkiye bekleyişi içinde bulunan insanlar olduğunu söyledi. Anayasa değişikliği ve Türkiye’nin istikrarı konularına da değinen Çavuşoğlu, Türkiye’de son 15 yıldır yaşanan istikrarın Türkiye'yi büyüttüğünü ve böylece yolunu güçlü bir biçimde sürdürebildiğini söyledi.


Çavuşoğlu, Türkiye'deki sistemin ne başkanlık ne de parlamenter sistem olduğunu savundu ve bunun için anayasa değişikliği paketi hazırlandığını belirterek, ‘Türkiye'yi Recep Tayyip Erdoğan sonrası için de hazırlamamız gerekiyor’ dedi.


Geçmişte yaşanan anayasa krizlerinin ve koalisyon hükümetlerinin Türkiye’ye çok şeyler kaybettirdiğini, başbakan ve cumhurbaşkanları arasındaki sorun ve uyuşmazlıkların ülkeye maddi ve manevi bedeller ödettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye’de 93 yılda 65 hükümet kurulduğunu bunun da istikrara, ekonomiye ve toplumsal gelişmeye zarar verdiğini söyledi.


Çavuşoğlu, anayasa değişikliği ile yargı organlarının atama ve belirlenmeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yetkisizleştirilmesi gibi konularda gerek Türkiye’de gerekse Avrupa’da çarpıtmalar olduğunu öne sürdü ve ‘Yalan söylüyor Avrupa'daki basın. Maalesef öyle. Her konuda yalan söylüyor. Amerika'dakileri bilmiyorum onları Trump’a sormak lazım’ dedi.


Türkiye’de anayasa değişikliğine karşı olanların Türkiye’yi kıskandıklarını öne süren Çavuşoğlu, ‘Avrupa’dakiler, Hollanda, diğer ülkeler Türkiye’yi çok sevdiğinden mi ‘hayır’ için çalışıyor. Türklere bayıldıklarından mı? İslam’a sempati duyduklarından mı? Türkiye’nin istikrarını düşündüklerinden mi? Tam tersi değil mi, tam tersi Türkiye’yi kıskandıkları için. Bir de şu Cumhuriyet elden gidiyor bu sistemle diyenler var ya, bayılıyorum ben onlara, çok hoşuma gidiyor. Nereye gidiyor kardeşim, elden gidiyor. Ya söyle nasıl gidiyor, burada Cumhuriyetle ilgili ne var? Anayasada Türkiye Cumhuriyetidir diyor. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal hukuk devleti diyor. Nereye gidiyor söyle. Gidiyor, doğru doğru gidiyor da Cumhuriyet gümbür gümbür 100’üncü yılına gidiyor. İşte bunlar böyle yaygara. Ne oldu? Onuncu yıl marşında Türkiye’nin her yerini demir yollarıyla örmüşüz. Nerde demiryolları? Marş güzel söylüyor da , bir de diyor ya ‘Türk’e durmak yaraşmaz, Türk ileri’. Hep geri gitmişiz, hep. Darbeler, koalisyon, darbeler koalisyon diye geriye geriye, AK Parti’ye kadar. Gitmemiz lazım ileriye ama marşlarla olmuyor, uygulama lazım uygulama’ dedi.


Terör örgütü PKK ve FETÖ’nün de sandıktan ‘hayır’ çıkması için çabaladığını söyleyen Davutoğlu, ‘Bunlar diyor ki, ‘Eğer bu da geçerse Türkiye'yi artık kimse durduramaz. Biz de emellerimize ulaşamayız. Darbede bile bu milleti yenemedik bir de şimdi Türkiye güçlenirse bize yer yok. Evet hainlere yer yok Türkiye'de olmayacak da’ dedi.


Çavuşoğlu, ‘PKK, inlerimizden çıkarmayacağız diyor. Evet doğru, o inlerinize sizi gömüyoruz. Şehirlerde de dağlarda da mağaralarda da sizi gömüyoruz. Evlerin altına kazdığınız tünellerde çukurlarda sizi gömüyoruz. Ve sonuna kadar da gömeceğiz, sizi bitireceğiz’ dedi.


Çavuşoğlu, anayasa değişikliğine ‘evet’ diyen MHP lideri Devlet Bahçeli’yi övdüğü konuşmasında, ‘hayır’ diyeceğini açıklayan eski İçişleri Bakanı ve MHP Milletvekili Meral Akşener’i de eleştirdi. Çavuşoğlu, ‘Bu sistem Recep Tayyip Erdoğan'a lazım değil. Bu sistem millete lazım. Ve bu sistem esas Recep Tayyip Erdoğan sonrası Türkiye'nin sigortasıdır. Kim gelirse gelsin yönetim güçlü olacak, bürokrasi azalacak, koalisyonlar olmayacak, demokrasi güçlenecek’ dedi.