Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TC ve KKTC dışişleri bakanlıkları arasında bilişim ve arşiv alanında gerçekleşen işbirliği projesinin açılışını yapmak üzere dün gece KKTC'ye gitti.

Bakanı Çavuşoğlu, KKTC Temasları çerçevesinde KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı İle görüşecek. Akıncı Çavuşoğlu görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenleyecek. Cavuşoğlu, temaslarının ardından akşam saatlerinde adadan ayrılacak

ERTUĞRULOĞLU İLE ÇAVUŞOĞLU BİLİŞİM ALTYAPISI PROJESİ'NİN AÇILIŞINI YAPTI.

Çavuşoğlu KKTC'deki temasları çerçevesinde ilk olarak KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Dışişleri Bakanlığı'nda kurulan bilişim altyapısının açılışını yaptı. Dışişleri Bakanlığı bünyesinde ve dış temsilciliklerle elektronik ortamda güvenli yazışma ve belgelerin elektronik ortamda arşivlenmesini içeren Bilişim Altyapısı'nın açılışı Dışişleri Bakanlığı Toplantı Salonu'nda yer alan sunumun ardından yapıldı. Dışişleri Bakanlığı'nda bilgiye güvenli ve süratli bir şekilde ulaşılmasını ve 1975'ten sonraki arşivinin elektronik ortama aktarılmasını sağlayan proje 25 Ağustos 2015'de imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde geliştirildi.

ÇAVUŞOĞLU:"KIBRIS TÜRK HALKININ ENDİŞELERİNİ GİDERMEK VE GELECEĞE GÜVENLE BAKABİLMESİNİ SAĞLAYACAK HER ADIMIN İÇİNDE TÜRKİYE OLARAK BUNDAN SONRA DA OLURUZ"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının endişelerini gidermesine yardımcı olmak için atılacak her adımda Türkiye'nin de olacağını söyledi. Dışişleri Bakanlığında kurulan yeni bilişim altyapısının tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada Mevlüt Çavuşoğlu, iki halkın dayanışması sayesinde Kıbrıs davasını bu güne kadar taşıyabildiklerini, bunun KKTC ile Türkiye arasındaki dayanışmanın en güzel örneği olduğunu, dayanışmanın yurt dışındaki KKTC temsilcilikleri ile TC elçilikleri arasında da var olduğunu söyledi.

"ADİL VE KALICI BİR ÇÖZÜM İÇİN ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakereler konusunda Çavuşoğlu, "Müzakerelerde KKTC'ye adil ve kalıcı bir çözüm için elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz" dedi. Türkiye'nin müzakerelere destek konusunda, Annan Planında olduğu gibi herkesten bir adım önde olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını gözetmek, Anavatan olarak bizim de asli görevlerimizdendir. Kıbrıs Türk halkının endişelerini gidermek ve geleceğe güvenle bakabilmesini sağlayacak her adımın içinde Türkiye olarak bundan sonra da oluruz. İki tarafın da kabul edebileceği adil bir çözüm için bundan sonraki süreci de desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

ERTUĞRULOĞLU

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu konuşmasında, "Proje, Bakanlığımıza güvenli bir bilişim altyapısı oluşturmak üzere gerçekleştirilmiş olup, proje sayesinde hem bakanlığımız merkez örgütü ve yurtdışı temsilciliklerinde bilgiye süratli ve güvenli şekilde ulaşılması sağlanmış, hem de bakanlığımızın 1975 yılından bu yana mevcut arşivi dijital ortama aktarılmıştır" dedi. KKTC'nin uluslararası camia ile bütünleşmesini sağlayacak gerekli adımların atılmasını teminen iki bakanlık arasında 1998 yılında, imzalanan işlevsel ve yapısal işbirliği protokolü ile iki ülke dışişleri bakanlıklarının karşılıklı olarak her düzeyde personel teatisi ve bakanlıklar arasında eğitim, staj ve benzeri alanlarda karşılıklı işbirliği yapılmasının sağlandığını kaydeden Ertuğruloğlu, "Bu bağlamda Bakanlığımız TC dışişleri bakanlığından önemli destek almakta, her alandaki tecrübe ve birikimlerinden faydalanma imkânı bulmaktadır" dedi. Ertuğruloğlu, katkı ve desteklerinden dolayı TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

DHA