LEFKOŞA (AA) - Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Türkiye'nin her zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) yanında olduğunu belirterek, "Kıbrıs'ta bir kardeşimizin gözü yaşarsa bizim gözümüzden yağmur gibi yaş akar." dedi.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ziyareti kapsamında Başbakan Hüseyin Özgürgün ile bir araya geldi.

Akdağ, KKTC'ye gerçekleştirdiği ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Gerçekten büyük bir şerefle göz bebeğimiz KKTC için hizmet etmeyi büyük bir heyecanla arzuluyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin garantör ülke olarak KKTC'de yaşayan soydaşların tüm haklarını muhafaza ve güvenliklerini temin için elinden geleni yapmaya devam edeceğini vurgulayan Akdağ, "Biz Türkiye Cumhuriyeti tarafı olarak, KKTC tarafı olarak adada hep barışçıl bir çözümden yana olduk." ifadesine yer verdi.

Akdağ, Kıbrıs'ta çeşitli zamanlarda yürütülen müzakerelerin bozulmasına Güney Kıbrıs Rum tarafının sebep olduğunu hatırlatarak, şunları dile getirdi:

"Son görüşmelerde de istenen sonuç alınamadı. Şimdi bir bekleme dönemindeyiz. Ama elbette bu arada KKTC'de yaşayan kardeşlerimizin refahını artırmak, yaşamlarını daha kolaylaştırmak için eğitimden tutun, sağlığa, yollara, su ihtiyaçlarına, enerji ihtiyaçlarına, güvenliklerine varıncaya kadar bütün bunları daha mükemmel hale getirmek için birlikte çalışmaya hazırız."

Kıbrıs'ta zaruri bir müdahaleye yol açan Rum tarafının yanlışları ve zulümlerinin hatırasında olduğunu belirten Akdağ, "Kıbrıs'ta bir kardeşimizin gözü yaşarsa bizim gözümüzden yağmur gibi yaş akar." dedi.

Akdağ, Türkiye'nin sadece kendi soydaşlarının ve kardeşlerinin yanında olmadığını belirterek, Türkiye'ye sığınan 3 milyondan fazla Suriyeli'ye de kucak açtıklarını kaydetti.

Türkiye'nin KKTC'de yaşayan soydaşların hakkını, hukukunu, güvenliğini sağlamak için gösterdiği çabalarda bir değişiklik olmayacağını vurgulayan Akdağ, KKTC'ye elden gelen her desteğin verileceğini bildirdi.

Akdağ, ayrıca Birleşmiş Milletlerin (BM), Avrupa Birliği'nin (AB) ve dünya ülkelerinin Güney Kıbrıs Rum tarafına "Bu iş böyle olmayacak. Bu yanlıştan vazgeçin" demesi gerektiğinin altını çizerek, Türkiye'nin de adada barışın sağlaması için desteğinin süreceğini belirtti.

- "İş birliği içerisinde çalışacağız"

KKTC Başbakanı Özgürgün, Akdağ'a yeni görevinde başarılar dilediğini belirterek, bundan önceki tüm Türkiye hükümetleri ve bakanlarıyla olduğu gibi Akdağ'la da iş birliği içeresinde çalışmaya devam edeceğini kaydetti.

"Biz ana vatan Türkiye ile her konuda iş birliği yaparak bugünlere geldik" sözlerine yer veren Özgürgün, Türkiye ile KKTC arasında siyasi, ekonomik ve güvenlik anlamında yakın bir birliktelik olduğunu dile getirdi.

Özgürgün, Türkiye'nin sağladığı huzur ortamından sadece KKTC'nin değil bölge ülkelerinin de faydalandığını vurgulayarak, "Kıbrıs'ta 1974'ten beri kan akmamaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve ana vatan Türkiye'nin burada sağladığı güvenlik ve huzur ortamı içerisinde hem KKTC hem de Güney Kıbrıs'ta da refah ciddi şekilde yükselmiş bulunuyor." diye konuştu.

Yıllardır süren görüşme süreçlerinde birçok anlaşmaya "Evet" diyen taraf olarak KKTC'nin hak ettiği yeri bulamadığına dikkati çeken Özgürgün, "İsviçre'de ocak ve haziran aylarındaki görüşmelerde net olarak ortaya çıkmıştır ki Rum tarafının anlaşma niyeti yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

Özgürgün, Rum tarafının federasyon temelinde anlaşma niyetinin olmadığını ve adayı Yunanistan'a bağlamak istediğini belirterek, "Ana vatan Türkiye ile Kıbrıs Türk halkı önemli bir mücadele vermektedir." ifadesine yer verdi.

Rum tarafının anlaşma niyetinin bulunmamasının KKTC'nin gelişmesini sürdürmesini engellememesi gerektiğini belirten Özgürgün, Rum tarafından KKTC'nin ve Türkiye'nin ortaya koyduğu olumlu açılımlara yönelik bir cevap gelmediğini vurguladı.

Özgürgün, KKTC ve Türkiye'nin bundan sonrası için birlikte bir yol haritası çizeceğini kaydederek, "Ama bundan sonra olmayacak bir şey vardır. Bu parametrelerle artık görüşmelerin yapılması mümkün görülmemektedir." dedi.

Hedefin KKTC'nin Türkiye ile iş birliği içinde ekonomik ve siyasi anlamda ayaklarının üstünde duran bir devlet haline gelinmesi olduğuna dikkati çeken Özgürgün, "Bunu da önümüzdeki dönemde en önemli hedef olarak önümüze koyarak bir yol haritası çizilecektir." sözlerine yer verdi.

Akdağ, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile de bir araya gelecek.