BAKÜ (AA) - Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Kudüs konusunda Türkiye ile aynı görüşte olduklarını vurgulayarak, Filistin halkını desteklediklerini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov ve İran Dışişleri Bakanı Zarif, Bakü'de düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-İran Üçlü Dışişleri Bakanları 5. Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı yaptı.

Memmedyarov, Azerbaycan, İran ve Türkiye olarak üçlü iş birliğini geliştirerek sürdüreceklerini, enerji, ulaştırma ve turizmde ilişkilerini güçlendireceklerini kaydetti.

Filistin-İsrail çatışmasının da toplantıda gündeme geldiğini belirten Memmedyarov, "Üç ülke olarak ABD'nin Kudüs kararını kabul etmiyoruz. Kudüs konusunda İran ve Türkiye ile aynı görüşteyiz. ABD, bu kararı yeniden gözden geçirmelidir. Biz, iki devletli bir çözümü destekliyoruz." dedi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif de üçlü mekanizmanın ülkeleri için etkili sonuçlar doğuracağını, özel sektörde de ilişkilerin geliştirilmesini desteklediklerini söyledi.

ABD'nin Kudüs kararına tepki gösterdiklerini ifade eden Zarif, "Kudüs konusunda aynı görüşteyiz. Filistin halkının yanındayız. ABD Başkanı'nın kararını doğru bulmuyoruz. Yarın ABD'de olağanüstü toplantı yapılacak. Biz de toplantıya katılarak ABD'nin Kudüs kararına karşı olduğumuzu dile getireceğiz." şeklinde konuştu.

Astana'da Türkiye, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde devam eden Suriye müzakerelerinden de bahseden Zarif, "Üç ülke de bu konuda çok iyi çalıştı. Bizim kararlarımız uluslararası kamuoyunca da desteklenmelidir. Suriye krizinin kısa zamanda sona ermesi için çalışmalıyız." ifadelerini kullandı.