ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının BM Genel Kurulunda kabul edilmesinin Filistin ve Kudüs için çok önemli bir zafer olduğunu belirterek, "Bundan sonra hiç kimse, Trump'ın itibarsız hale gelmiş bu kararının peşinden giderek Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma gibi bir tutum içine girmez." dedi.

CNN Türk'e telefonla bağlanan Çelik, BM Genel Kurulunda alınan kararın "bağlayıcı olmadığının" dile getirildiğine değinerek, "Bu, teknik olarak doğrudur fakat bu kararın oturduğu bu zaman dilimi ve şu anki tartışmalar değerlendirildiğinde teknik olarak bağlayıcı olmak ya da olmamanın ötesinde bir durum olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Milletler Cemiyeti ve BM gibi mekanizmaların, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından güçlü devletlerin güçsüz devletleri tehdit etmesini ve tek taraflı dünya düzenine karşı birtakım dayatmalar oluşturmasını engellemek adına kurulduğunu anımsatan Çelik, buna rağmen ABD'nin tüm dünyayı tehdit ettiğini söyledi.

"Şimdi bu düzenin temel doğasını ve genetiğini ortadan kaldıran bir üslupla karşı karşıya dünya." ifadelerini kullanan Çelik, bugünkü oylamanın içinde birkaç katmanlı olumlu sonuç bulunduğuna işaret etti.

Çelik, "Bu, Filistin için, Kudüs için çok önemli bir zafer. İkinci nokta, bu tehdit diline karşı tüm dünyanın ortak bir tavır koyması olarak görüyorum bu oylamayı." değerlendirmesinde bulundu.

Trump'ın "tartışmalı kararının" ardından, Türkiye'nin Kudüs'ü tüm dünyanın ve insanlığın meselesi haline getirdiğine dikkati çeken Çelik, şunları söyledi:

"Bundan sonda hiç kimse Trump'ın itibarsız hale gelmiş bu kararının peşinden giderek Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma gibi bir tutum içine girmez. 'Karar bağlayıcı değil.' denilse de kararın bağlayıcılığı o kadar yüksek ki ve Trump'ın kararı o kadar itibarsızlaştırıldı ki artık herkes için son derece bağlayıcı bir tablo ortaya çıktı."

Çelik, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) böyle bir tavır takınmasının beklenip beklenmediği sorusu üzerine, "Kudüs meselesi"nin demokratik olmayan bu ülkelerde meşruiyeti yükselten belki de tek karar olduğunu vurguladı.

AB'ye üye ülkelerin Kudüs konusundaki tutumuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çelik, "AB'nin buradaki duruşu çok sevindirici. AB, önemli bir sınavı başarıyla vermiş oldu. Bu tür bir tutum sergilemesi yani İslam dünyasındaki tutumla AB'nin tutumunun birleşmiş olması, bence yeni kapılar açacak, yeni gelişmelere sahne olacak bir göstergedir diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.