Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'deki Volkswagen EA 189 dizel motora sahip 323 bin 977 araç için firma ile mutabakat sağladıklarını bildirerek, "Bu araçlar gönüllü olarak geri çağrılacak ve teknik güncellemeleri yapılacak" dedi. Bakan Işık, 24 Televizyonu'nda katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

ÖNEMLİ OLAN ÇEVRE KİRLİLİĞİ

ABD'deki emisyon testlerinde manipülasyon yaptığı belirlenen Alman otomobil üreticisi Volkswagen'in (VW), emisyon değerlerini düşük gösterdiği için tüketiciyi yanıltmak ve daha az vergi vermekle suçlandığını belirten Işık, "Dolayısıyla buradaki itham vergi kaçakçılığı boyutu. Türkiye'de biz emisyondan dolayı vergi almıyoruz. Bizim için önemli olan Türkiye'de emisyon değerlerinin çevre kirliliğine olan etkisi" diye konuştu.

TEKNİK GÜNCELLEME OCAK 2016'DA

Işık, olay ABD'de meydana geldikten sonra bakanlık olarak konu ile Almanya ve Avrupa'daki gelişmeleri de takip ettiklerini kaydederek, "Türkiye'deki Volkswagen EA 189 dizel motora sahip 323 bin 977 araç için firma ile mutabakat sağladık. Bu araçlar gönüllü olarak geri çağrılacak ve teknik güncellemeleri yapılacak" ifadesini kullandı Teknik güncellemenin Almanya ile eş zamanlı olarak 2016'nın Ocak ayında Türkiye'de gerçekleştirileceğini bildiren Işık, firma gönüllü çağırmayı kabul ettiği için cezai müeyyide uygulamadıklarını söyledi.

YERLİ OTOMOBİL AÇIKLAMALARI

Işık, yerli otomobil hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Yerli otomobil projesini desteklemeyen çoğunluğun işin içeriğini bilmeden karşı çıktığını dile getiren Işık, şöyle devam etti: "Şu anda 'çakma' diyenler, bilinçli olarak bu manşetleri atanlar, karşıtlık psikolojisiyle aslında toplum nezdindeki itibarlarına da darbe vuruyorlar. Ha bu paralel medyayı anlarız, onların zaten görevi, aldıkları talimat. Şu anda iktidar ne yaparsa kötüdür, ne yaparsa yanlıştır dolayısıyla ona karşı çıkmak zorundasınız. Bu anlayışla hareket ediyorlar. Düne kadar Türkiye, Devrim otomobili serüvenini yaşadı, ondan önce Vecihi Hürkuş, rahmetli Nuri Demirağ uçak serüvenini yaşadı. Bugün kendilerini çok ulusalcı olarak gösteren gazetenin tweetlerini gördüm, 'Türkiye için yerli otomobil gereksiz' demişler. Yani bunların ulusalcılığını halkımıza havale etmemiz lazım. Gözünüzü bu kadar mı hırs bürüdü?"

aa