İstanbul Adalet Sarayı'nda Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasıyla ilgili görüntü, ses ve fotoğrafların yayınlandığı sitelere erişim engeli getirildi. Siteler arasında Twitter ve Youtube'un da bulunduğu belirtildi.

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun, terör savcılığının talebi üzerine kapatma kararı verdi. Kararda, saldırı olayıyla ilgili bazı sitelerde resim, video ve ses kayıtlarının yayınlandığı belirtildi. Bazı yargı ve emniyet mensuplarının görüntülerinin de yayınlandığı kaydedildi. Bu yayınlarla kamu düzeni ve güvenliğini tehlikeye sokacak yorumlar yapıldığı, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçunun işlendiği ifade edildi.

Bu nedenlerle milli güvenliğin ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi ve kamu görevlileriyle vatandaşların internet ortamında yer alan yasa dışı içerikler nedeniyle mağdur olmaması, hak ve özgürlüklerin muhafaza edilmesi için internet ortamında yayınlanan ve tespit edilebilen 166 internet adresinden öncelikle içerikten çıkarılmasına karar verildi. Tespit edilebilen diğer adreslerden de bu içeriklerin kaldırılmasına karar veren mahkeme, bunun mümkün olmadığı durumda erişimin engellenmesini kararlaştırdı. Teknik olarak erişimin engellenememesi veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda internet sitesinin tümüne yönelik erişimin engellenmesine hükmedildi.

Engellenen siteler arasında Twitter ve Youtube'un da yer aldığı ifade edildi.

ESB'nin kararının TTNET, Turkcell, SuperOnline, Avea ve diğer erişim sağlayıcılara kararın iletilmesi bekleniyor. BTK Başkanı Tayfun Acarer konuyla ilgili yaptığı açıklamada Facebook'un ilgili içerikleri kaldırması dolayısıyla Facebook'a olan yasağın kalktığını kaydetti.

Mahkeme kararına göre sitelere getirilen erişim yasağı, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın geçen hafta teröristler tarafından rehin alınmasını içeren görsel materyallerden dolayı getirildi. Twitter ve Youtube'a bir süredir erişim sağlanamıyor. Hürriyet Dünyası'na açıklama yapan Erişim Sağlayıcılar Birliği Başkanı (ESB) Bülent Kent, Cumhuriyet Savcılığı'ndan bu yönde bir yazının kendilerine geldiğini; ancak sürecin devam ettiğini kaydetti.

ESB'nin kararının TTNET, Turkcell, SuperOnline, Avea ve diğer erişim sağlayıcılara kararın iletilmesi bekleniyor. İlk gelen bilgilere göre TTNET kararı uygulamaya aldığı için sosyal medyaya bu kanaldan ulaşım sağlanamıyor. Diğer operaratörlerin de adım adım bu kararı uygulaması bekleniyor.

FACEBOOK'A YASAK KALKTI

BTK Başkanı Tayfun Acarer, yaptığı açıklamada Facebook'un ilgili içerikleri kaldırması dolayısıyla Facebook'a olan yasağın kalktığını kaydetti.

Cihan / Hürriyet