br />SAVCILIK TALEP ETTİ

11 sayfalık kararda, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Teör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun talep yazısına yer verildi. Savcılık, "31 Mart 2014 tarihinde Çağlayan'da İstanbul Adliyesi'nde Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın odasında DHKP-C terör örgütü mensupları tarafından rehin alınması şeklinde gerçekleşen olayda, yapılan müzakerelere rağmen şüphelilerin teslim olmayarak adı geçen Cumhuriyet Savcısı'nı silahla vurmak suretiyle şehit ettikleri, kendilerinin de çatışmada ölü olarak ele geçirildikleri anlaşılmıştır. Bu süreç içerisinde ve sürecin devamında, bir kısım internet sitelerinde konuyla ilgili haberler yapıldığı ve bu haberlerin içeriğinde resim, video ve ses kayıtları yayınladıkları, bu yayınlarda DHKP-C Silahlı Terör Örgütü'nün propagandasına yönelik paylaşımlarda bulunulduğu gibi, olayda görev yapan emniyet görevlileri ile birlikte bir kısım yargı mensuplarının görüntülerinin yayınlandığı, kamu düzenini ve güvenliğini tehlikeye sokacak nitelikte yorumlara yer verildiği, ayrıca TCK'nın 216. maddesinde düzenlenen 'Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etmek' suçunun işlendiği görüşmüştür" denildi.

"YAYINLARIN ÖNCELİKLE İÇERİKTEN ÇIKARILMASI, BUNUN MÜMKÜN OLMADIĞI DURUMLARDA..."

Savcılık talebinde şu ifadelere yer verildi:

"Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, kamu düzeninin bozulmaması, suç işlenmesinin önlenmesi ve vatandaşların hak ve özgürlüklerinin tehlikeye sokulmaması için, internet ortamındaki bu tür yayınların ivedilikle kaldırılması veya bunların erişimine engellenmesine karar verilmesi gerekliliği hasıl olmuştur. Bu nedenle, yaşanan süreçte milli güvenliğin ve kamu düzeninin korunması ile suç işlenmesinin önlenmesi ve kamu görevlileriyle vatandaşların internet ortamında yer alan yasadışı içerikler nedeniyle mağdur olmaması, zarara uğratılmaması ve hak ve özgürlüklerin muhafaza edilmesi için internet ortamında yayınlanan ve tespit edilebildiği ölçüde aşağıdaki listede belirtilen 166 adet internet yayınlarını ve aynı mahiyetteki yayınların özellikle 'Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerinin' başka internet adresinde yayınlanmasının tespiti halinde ilgili yayınların öncelikle içerikten çıkarılması, bunun mümkün olmadığı durumlarda erişimin engellenmesine, teknik olarak ihlale ilişkin erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesine karar verilmesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 22/2. fıkrası, 5651 sayılı yasanın 8/2. maddesi ve 9. maddesi uyarınca karar verilmesi kamu adına talep olunur..."

SAVCILIĞIN TALEBİ KABUL EDİLDİ

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun, 3 Nisan Cuma günü verdiği kararında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun talebini kabul etti. Hakim Altun, talep olunan 166 internet sitesinde yayınlanan haber ve içeriklere erişimin engellenmesine karar verdi.

İHLALİN ÖNLENEMEDİĞİ DURUMLARDA SİTENİN TÜMÜNE ERİŞİM ENGELLENMESİNE KARAR VERİLDİ

Kararda, şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerinin başka internet adresinde de yayınlanmasının tespiti halinde, ilgili yayınların öncelikle içerikten çıkartılmasına, bunun mümkün olmadığı durumlarda erişimin engellenmesine karar verildi.

Hakim Altun, teknik olarak erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişim engellenmesine karar verdi.

Hakim Altun, kararın yerine getirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne de kararın bir örneğinin gönderilmesine hükmetti.

SAVCILIK, KARARIN HEMEN UYGULANMASINI İSTEDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, bugün Ankara'da bulunan Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne 1 sayfalık yazı gönderdi.

Savcı Mesut Erdinç Bayhan'ın imzasını taşıyan yazıda, 3 Nisan tarihinde Hakim Bekir Altun tarafından alınan karar hatırlatıldı. Kararın faks yoluyla Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne gönderildiğine dikkat çekilen yazıda, halen internet sitelerinde video, görüntü ve seslerin yayınlandığının görüldüğü belirtilerek, kararın uygulanması talep edildi.

Savcılık, yayınların kaldırılması ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na bilgi verilmesini, aksi takdirde yetkililer hakkında 5651 sayılı 'İnternet Or­tamın­da Ya­pı­lan Yayın­la­rın Dü­zen­len­me­si ve Bu Ya­yın­lar Yo­luy­la İş­le­nen Suçlar­la Mü­ca­de­le Edil­me­si Hakkın­da Ka­nun' gereğince 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından yasal işlem başlatılacağını belirtti.

TGC: SOSYAL MEDYAYA YASAK SANSÜRDÜR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, sosyal medya ağlarına erişim yasaklarıyla ilgili olarak, "Sosyal medyaya yasak sansürdür" açıklaması yaptı.

TGC'den yapılan açıklama şöyle:

"İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla Twitter, Facebook ve Youtube'a erişim engellendi. Erişim Sağlayıcıları Birliği, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerinin Twitter ile YouTube'da yayınlanması nedeniyle mahkeme kararı doğrultusunda erişimin engellendiğini bildirdi.

İnternet toplumun habere ve bilgiye ulaşmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu çerçevede internete erişim ve internet yoluyla bilgi yayma hakkı ifade özgürlüğü çerçevesinde korunmaktadır.

Demokratik bir toplumda iktidar özgür basın anlayışına hizmet etmekle sorumludur. Demokratik bir ülkede bütün bilgi edinme platformları özgürce fonksiyonları yerine getirmelidir.

Özgür ve sınırlamalardan arınmış medya demokratik ve şeffaf toplumun temel unsurudur. Anayasa Mahkemesi daha önceki twitter ve youtube kararlarıyla basın özgürlüğünün nasıl olması gerektiğiyle ilgili standartları koymuştur.

Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntüleri bütün dünya tarafından öğrenilmiştir. Yasaklanmasının bir faydasının olmadığı ortadadır. Verilen kararın hukuka uygun ve ölçülülük esasına göre değerlendirilemeyeceği ortadadır. Bu karar sansür anlamına gelmektedir.

Ayrıca terör olaylarının haberleştirilmesinde medyanın da kendi dengesini kurması gerekir. Gazetecilerin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumlulukları Bildirgesi'ndeki sorumluluklarını unutmadan, haberi gazetecilik mesleğinin etik ilkelerine uygun olarak kamuoyuna iletmesi gerekir."

dha