Cep telefonu, internet ve kablolu TV aboneleri, önümüzdeki seneden itibaren borçlarını internetten ödeyip, alacaklarını tahsil edebilecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2 Mart 2015'den itibaren vatandaşlara sunulan telefon, internet, kablo TV ve uydu abonelik borçlarının e-devlet üzerinden tek tuşla öğrenilmesi hizmetinde geliştirmeler yapılması için işletmecilere yükümlülükler getirildiğini duyurdu. Buna göre aboneler, sanal alemden borç ödeme ve alacak iadesi hizmetini kullanma imkânına sahip olacak. İlk uygulama 1 Ocak 2016'da başlıyor.

BTK'dan yapılan açıklamada; 2 Mart 2015'den itibaren vatandaşlara sunulan telefon, internet, kablo TV ve uydu abonelik borçlarının e-devlet üzerinden tek tuşla öğrenilmesi hizmetinde geliştirmeler yapılması için işletmecilere yükümlülükler getirildiği hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun 27 Mayıs 2015'teki kararı ile 'Borç ve Alacak Bilgilerinin Sorgulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar'a eklenen yeni hükümler ile e-devlet kapısı veya işletmecilerin internet sayfası üzerinden sorgulama sonucu öğrenilen borçların kredi kartı ile ödenmesi veya tüketici alacaklarının iadesi işlemlerinin de internet üzerinden yapılabilmesi hizmetini sunmaları için işletmecilere yükümlülük getirilmiştir. Bu düzenleme ile tüketiciler internet üzerinden işletmecilere olan borçlarını kolayca ödeme ya da alacakları varsa iadesi için başvuruyu da internet üzerinden kolayca yapabilme imkânına kavuşmaktadır. Vatandaşlar iki kanaldan borç ödeme ve alacak iadesi hizmetini kullanma imkânına sahip olacaklardır. İşletmecilere ait internet sayfası üzerinden borçlarını kredi kartı ile ödeme ve alacaklarının için iade başvurusu yapma hizmetini kullanabileceklerdir. Söz konusu hizmetin kullanımı için işletmeciler gerekli hazırlıkları tamamlayarak 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren söz konusu hizmeti sunmaya başlayacaklardır. İlaveten, söz konusu hizmetin e-devlet kapısı üzerinden de kullanılabilmesi için e-devlet kapısında gerekli bağlantı sağlanacaktır."

E-DEVLET KAPISINDAN İŞLEM YAPILMASI DA 1 NİSAN 2016'DA BAŞLAYACAK

BTK açıklamasında, toplam 200 bin ve daha fazla abonesi olan işletmecilerin e-devlet kapısı üzerinden yapılan sorgulama sonucunda öğrenilen borç veya alacak bilgilerinde tüketicilerin borç miktarı ya da telefon-abone numarası benzeri verileri girmelerini gerektirmeden kolayca borç ödeme ve alacak iadesi için başvuru hizmetini sunmakla yükümlü oldukları hatırlatıldı. Açıklamada, "Bu yöntemin kullanımı için işletmeciler gerekli hazırlıklarını tamamlayarak 1 Nisan 2016'dan itibaren söz konusu hizmeti sunmaya başlayacaklardır." denildi.

cihan