Zamanlama Manidar

Bir devletin demokratikliğinin (Çin, Kuzey Kore, İran, Mısır gibi) internete gösterdiği yaklaşımla değerlendirilir hale geldiği günümüzde, Türkiye’nin ileri demokrasisi (!) internete yeni sınırlamalar getirerek kendini bir kez daha ispat etti.

Torba kanun içinde yapılan değişikliklere toplumun pek çok farklı kesiminden olumsuz tepki gelse de, düzenlemeyi eleştirenlerin paralelci / pornocu yeni tip bir marjinal grup olduğu düşünülmüş olsa gerek ki TBMM yasayı çıkardı.

İleri demokrasimizde daha birkaç yıl önce muhalefet partilerini konu aldığında yatak odası görüntüleri ile gizli dinlemelere dayanarak siyaset/şantaj yapmanın meşru bir yöntem kabul edildiğini hatırlayalım.

 17 Aralık süreciyle birlikte “kişilik haklarına saldırı” ve “özel hayatın gizliliği” saikleriyle hayata geçen yasa için de; moda olduğu üzere cemaate teşekkür edecek halimiz olmadığından iktidarın ağzıyla “zamanlaması manidar” deyip geçelim.

                   *                      *                      *         

Asıl anlaşılması zor olan konu Cumhurbaşkanı’nın yasayı onaylaması, bu konudaki açıklamaları ve sonrasındaki süreç….

Bilindiği üzere düzenlemeye en büyük eleştiriler "sansür" ve "fişleme" odaklı yapılıyordu. Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Gül, twitter hesabından

"Bir süredir gündemdeki internet yasası hakkında yoğun mesajlar gönderiyorsunuz. Mesajlarınızda özellikle iki husus üzerinde itirazlar ilettiniz. Bu iki noktaya ilişkin sakıncaların esasen ben de farkındaydım. Nitekim, Hükümetimizle temasa geçip bu iki noktaya ilişkin düşüncelerimi paylaşmış ve bunların düzeltilmesini istemiştim.

Memnuniyetle görüyorum ki iki maddeyle ilgili kaygılar yarın yeni bir yasal düzenlemeyle giderilecek. Bu düzenlemenin süratle gerçekleşmesine fırsat vermek için Macaristan'dan döner dönmez önümdeki yasayı onayladım. Hükümetimiz ve siyasi partilerimize gösterdikleri anlayıştan ötürü teşekkür ederim. Hepinize iyi akşamlar diliyorum." şeklinde bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanına yoğun mesajlar gönderip özellikle iki hususta itiraz edenler herhalde, cumhurbaşkanının da esasen farkında olduğu bu sakıncalardan dolayı yasanın ilgili maddelerini veto etmesini beklemiş ve hayal kırıklığına uğramış olsalar gerek ki; kısa sürede muhtemelen bir tepki olarak cumhurbaşkanının twitter takipçilerin sayısında önemli bir düşüş yaşandı.

Cumhurbaşkanı yasayı 18 Şubat’ta onayladı,

19 Şubat’ta yasa Resmi Gazete’de yayınlandı…

One Minute!!!

Yasa daha Resmi Gazete’de yayınlanmadan iktidar partili vekiller yasada değişiklik yapılması için teklifte bulunmuşlar bile…

18. Şubat: Cumhurbaşkanı yasayı onayladı, AKP değişiklik teklifini meclis başkanlığına iletti,

19. Şubat: Yasa Resmi Gazete’de yayınlandı, yasa değişikliği Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi…

Şimdi sayın vekillere “bizimle dalga mı geçiyorsunuz”, bu nasıl bir yasa yapma yöntemi biz anlamadık desek muhtemelen şu cevabı da verirler:

#anlayamazsınız  ….