Çok önemli bir ön not ile başlamak istiyorum, bu yazılarım sadece teoridir!

Zaman kavramı yüzyıllardır bilimin ilgisini çekmiştir. Benim görüşüme göre zaman devam etmekte ve sürekli yaşanmaktadır. Bundan şunu çıkarabiliriz biz insanlar ve tüm canlılar bir filmin izleyicileriyiz film devam ediyor ancak biz o anda gösterimde olan sahnelerini görebiliyoruz, ilerisini göremiyor geçmişi ise hatırlayabiliyoruz. Zaman çekilmiş ve bitmiş bir filmdir, filmin sonu ve başı bellidir insanlar ise görmeleri gerekeni görmektedirler.



Ünlü bilim adamı Einstein zamanı "izafi" olarak değerlendirmiştir. İzafiyet kuramına göre zaman insana göre hareket eder, insan o an mutluysa zaman hızlı geçmekte mutsuz ise yavaş ilerlemektedir. Bunu izafiyet ile Einstein daha ayrıntılı açıklamıştır.



Kuran-ı Kerim'de ise zamanla ilgili ve birçok ayet vardır, bunlardan bazıları:



Dedi ki: "Yıl sayısı olarak yeryüzünde ne kadar kaldınız?" Dediler ki: "Bir gün ya da bir günün birazı kadar kaldık, sayanlara sor." Dedi ki: "Yalnızca az (bir zaman) kaldınız, gerçekten bir bilseydiniz," (Müminun Suresi, 112-114)



"Melekler ve Ruh (Cebrail), ona, süresi elli bin yıl olan bir günde çıkabilmektedir." (Mearic Suresi, 4)



"Gökten yere her işi O evirip düzene koyar. Sonra (işler,) sizin saymakta olduğunuz bin yıl süreli bir günde yine O'na yükselir." (Secde Suresi, 5)



Kuran-ı Kerim ayrıca, "Yedi Uyurlar" olarak bilinen, üçyüzdokuz yılına eşdeğer sürede mağarada kalan, uyandıklarında ise kendilerini sanki bir gün ya da günün birkaç saati kadar mağarada kaldıklarını hisseden genç bir topluluktan bahseder: ... İçlerinden bir sözcü dedi ki: "Ne kadar kaldınız?" Dediler ki: "Bir gün veya günün bir (kaç saatlik) kısmı kadar kaldık." Dediler ki: "Ne kadar kaldığınızı Rabbiniz daha iyi bilir..." (Kehf Suresi, 19)



"Onlar mağaralarında üç yüz yıl kaldılar ve dokuz (yıl) daha kattılar." (Kehf Suresi, 25)



Ayetlerden de anlaşılabileceği gibi zaman insan için farklı işlemektedir, bizim zamanımızda ilahı zaman farklıdır, benim görüşüme uygun olarak zaman kavramı yaşanmıştır biz ise onun görmemiz gerekenini görmekteyiz, yine ayetlere bakarak Einstein in izafiyet teorisiyle de alaka çıkarabiliriz.



Benim bahsedeceğim zamanda yolculuk kesinlikle geleceği bilmek olarak anlaşılmasın, gaybı bilmek yalnız Allah'a mahsusdur, 0'ndan başka hiçbir varlık geleceği bilemez.



Ancak zamanda yapılan yolculukla mevcut zaman diliminden gelecek zaman dilimine gidilebilir. Tabi buda çok zahmetlidir.



Dünyamızın çevresi ekvator çapı ile ölçülürse 12.756.28 km dir, ışık hızı ise saniyede 300.000 km dir. Eğer bu ışık hızına ulaşılabilirse geleceğe yolculu yapılabilmektedir.



Şimdi dünyayı çevreleyecek bir teren sistemi düşünün ki bu tren bu ışık hızına yaklaşsın, trenin ışık hızına ulaşması için saniyede ortalama 7 defa dünyanın çevresini dolaşmalıdır. Bu dolaşımı sağlarsa ışık hızına ulaşmış ve zamanda yolculuğu başarmış olacaktır. Tabi trenimiz ne kadar güçlü olursa olsun fizik kuralları ve doğa bu hıza ulaşmasına imkan vermemektedir.



Doğanın bu hıza cevabı şöyledir; Tren hızlandıkça içinde olan insanlar için zaman yavaş işlemektedir, tren saniyede 7 defa dünyanın çevresini dönerken içindekiler için zaman yavaşladığından bu 300.000 km lik hıza ulaşamazlar, ancak trenin içindeki bir kişi tren bu hızı yakalarken kalkıp koşmaya kalksa ve bu koşusu trenin hızına eklense, zamanın yavaşlaması sonucu sanki yavaş çekim bir film izler gibi hareket eder, buda o hıza ulaşmasını maalesef engeller.



Trenin içindeki kişi tren 300.000 km lik hızı yakalamaya ramak kala kalkıp koşmaya başlasa dahi doğa kanunları bunu engelleyecektir. Ancak bu teoride şöyle bir olağanüstü olay gerçekleşecektir, tren hareket edip 100 sene boyunca bu hızda dünyanın çevresini dönse, trenin içindeki yolcular zaman yavaşlamasından dolayı sadece 1 hafta yaşamış gibi olacaklardır çünkü zaman tren bu hızdayken trenin içinde çok fazla yavaşlayacaktır, 100 sene sonra tren durduğunda ise yolcular 1 hafta yaşlanmış ancak 100 sene sonraya gitmiş olacaklardır.



Tabi bu hıza erişecek bir tren yapmak günümüz şartlarında imkansızdır, kim bilir belki gelecekte Türk mühendisler olarak bu hızı yakalayabiliriz, tabi her zaman söylediğim gibi destek ve güven olursa...



Son olarak, Kuran-ı kerimde "dünyanın 6 günde yaratıldığı" konusundan bahsetmektedir, bilim adamları ise dünyanın 6 milyon yılda oluştuğunu söylerler, izafi zaman kuramına göre bunu değerlendirirsek benim teorimle bağdaştığını ve birbirini karşıladığını görebiliriz. Ruhani zaman kavramı ile insani kavram farklıdır, dünya zamanı ile ahret zamanı farklıdır.



Selam ve dua ile...





Süleyman Güçlü

[email protected]

www.suleymanguclu.com



***

Sizde bu bölümde yazmak isterseniz sitemizin ilkelerine ters düşmeyen yazılarınızı [email protected] mail adresine gönderin sizin adınızla yayınlayalım.

Not: Yazılarınızda isminizi ve kullanılacak mail adresinizi yazmayı unutmayınız.