Ankara'da gün boyunca "toz taşınımı" ile oluşan toz bulutları etkili oldu. Meteoroloji yetkilileri, görüş mesafesini de etkileyen toz bulutları dağılmadan açık havada çok fazla vakit geçirilmemesi gerektiğini belirtti.

AA muhabirinin Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkililerinden edindiği bilgilere göre, Ankara'daki vatandaşlar sabah saatlerinde genel müdürlüğün mobil uygulaması üzerinden toz taşınımı konusunda uyarıldı. 

Meteoroloji yetkilileri, vatandaşların toz fırtınası geçmeden açık havada fazla vakit geçirmemesinde fayda olacağını bildirdi. Toz bulutlarının gün içinde dağılması bekleniyor. 

Gaziantep

Gaziantep'te toz bulutu, havanın ağarmasıyla birlikte etkisini artırdı. 

Görüş mesafesinin yer yer 50 metreye kadar düştüğü kentte sürücüler zor anlar yaşadı.

Suriye'den geldiği belirtilen toz taşınımının hava yolu taşımacılığında da aksamalara yol açtığı öğrenildi.

Kahramanmaraş, Adıyaman ve Kilis'te de dün akşam saatlerinde başlayan ve sabah etkisini kaybeden toz taşınımı, öğleden sonra yeniden yoğunlaştı.

Kent merkezlerinde yoğunluğu artan toz bulutu nedeniyle günlük yaşam olumsuz etkilendi.

Toz bulutunun, söz konusu kentlerde gece saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor. 

Uzmanlar, yaşlı, çocuk ve solunum sorunu olanların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları uyarısında bulundu.

Teneffüse maskeyle çıktılar

Öte yandan, Gaziantep'teki özel bir okulun yönetimi, kentte etkili olan toz taşınımı nedeniyle teneffüse çıkmak isteyen öğrencilere maske dağıttı.

Okul Müdürü Kasım Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde okula geldiğinde nefes almakta zorlandığını dile getirdi. Bunun üzerine ilk etapta öğrencileri teneffüse çıkarmamayı planladıklarını anlatan Ateş, "Bazı çocuklar bunu kabul etmediler. Bu yüzden maske fikri aklımıza geldi ve steril maskeler alıp okul bahçesine çıkan çocuklarımıza verdik. Ben 4 yıldır Gaziantep'te yaşıyorum. Böyle yoğun bir toz görmemiştim. Bu kadar etkili bir toz taşınımından çocuklarımızı korumaya çalıştık." diye konuştu.

8. sınıf öğrencisi Elif Nur Güreş de sabah okula gelirken yoğun tozla karşılaştıklarını ve nefes almakta güçlük çektiklerini aktararak "Teneffüse çıkmayı düşünmüyordum ama maske dağıtılacağını duyduğum için bahçeye çıktım. Öğretmenlerime teşekkür ediyorum." dedi. 

Şanlıurfa

Suriye üzerinden gelen toz bulutu, Şanlıurfa'da da üç gündür etkisini sürdürüyor.

Toz bulutu güneyden esen rüzgarla, kent merkezinin yanı sıra başta Siverek, Akçakale, Ceylanpınar ile Viranşehir olmak üzere birçok ilçede hayatı olumsuz etkiliyor.

Zaman zaman etkisini artıran toz bulutu, görüş mesafesinin düşmesine de neden oldu. Toz zerrecikleri araçların üzerini de kapladı.

Meteoroloji yetkilileri, olumsuz hava koşullarının yarın da etkisini sürdüreceğini bildirdi.

Meteorolojiden uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden, bu gece ve yarın için toz taşınımı uyarısı geldi.

Genel Müdürlükten yapılan açıklamada, ülkenin güneydoğu kesimlerinde etkili olan toz taşınımının, bu gece ve yarın Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Akdeniz ile İç Anadolu'nun doğusunda yer yer yoğun olacağı kaydedildi. 

Toz taşınımının, İç Anadolu'nun batısı, Doğu Anadolu'nun batısı, Batı ve Orta Karadeniz ile Marmara'nın doğusunda düşük yoğunlukta olacağının tahmin edildiğini belirtilerek, "Toz taşınımı hadisesinin sebep olacağı görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma, yağış alan yerlerde çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.