Emniyet yetkilileri, son 10 yıldaki ramazan bayramlarında meydana gelen 14 bin 644 ölümlü ve yaralamalı trafik kazasında 728 kişinin yaşamını yitirdiğini, 31 bin 133 kişinin yaralandığını belirterek, 9 günlük tatilde sürücülere trafik kurallarına riayet etmeleri uyarısında bulundu.

Emniyet yetkilileri, bayram tatilinin Bakanlar Kurulu kararıyla uzatılmasıyla trafik yoğunluğu yaşanacağına işaret ederek, polisin aldığı tedbirler kadar vatandaşların da trafik kurallarına uymaları ve dikkatli araç kullanmaları gerektiğini kaydetti.

Tatil başlangıcının ramazan ayı içinde sıcak döneme denk geldiğine dikkati çeken yetkililer, sürücüleri uykusuz yola çıkmamaları ve belirli aralıklarla mola vermeleri konusunda uyardı.

Yetkililer, sürücülerin can güvenlikleri için hız limitlerine uymaları, uzun yola çıkacak araçların bakımlarının yapılması gerektiğini anlatarak, trafik kazaları incelendiğinde aşırı hız ile emniyet kemeri kullanılmamasının ölüm riskini artırdığını vurguladı.

Bayram tedbirleri
İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın imzasıyla yayımlanan genelgede, son yıllarda bayram tatillerindeki trafik kazaları incelendiğinde hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresi ihlali ile sürücülerin sabırsız davranışlarının başlıca sebepleri oluşturduğu vurgulandı.

Genelgeye göre alınması planlanan tedbirlerden bazıları şöyle:

"Tespit edilen trafik kazalarının nedenleri dikkate alınarak radarla hız denetimleri, trafik kuralı ihlalleri ile kazaların yoğunlaştığı yerlerde sabit ve seyir halinde yapılacak.

Sürücülerde uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı doğu istikametine gidişte 04.30-06.30, batı istikametinde ise 18.30-20.30 saatlerinde güneşin de etkisiyle sürücüler olumsuz etkilendiğinden denetim noktalarında, yorgunluk emareleri görülen sürücülerin araç ve evrak kontrolü yapılırken kısa sureli araç dışında dinlenmeleri sağlanacak.

Sürücülerin yakalanma riski algısını arttırmak amacıyla trafik denetim hizmetlerinde görevli personelin bir bölümü yaya ve sivil araçlarla ihbarlı denetimlerde görevlendirilecek. Yol güzergahında sivil araçlar ile de trafik denetimi yapılacak. "