Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak sığındıkları geldikleri Türkiye'de kurslara katılan Suriyeli kadınların dokuduğu kilim ve halılar, Avrupa ülkelerine ve ABD'ye ihraç ediliyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kahramanmaraş Geçici Barınma Merkezi'nde kalan ve burada düzenlenen kursa katılan 18 Suriyeli kadın, kilim ve halılar dokuyarak hem meslek öğreniyor hem de yaptıkları ürünlerin satışından gelir elde ediyor.


Kapıçam Halk Eğitim Merkezi bünyesinde yaklaşık 4 ay önce AFAD'ın desteğiyle açılan halı ve kilim dokuma kursundaki kadınların, özellikle geleneksel motiflerde dokudukları ürünler, bir şirket aracılığıyla Almanya, Fransa, İsviçre, Hollanda, İngiltere gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD'ye de ihraç ediliyor.

4 ayda 2 parti satış

Kapıçam Halk Eğitimi Merkez Müdürü Ali Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursta dokunan halı ve kilimlerin Almanya, İngiltere, Hollanda, Fransa ve İsviçre gibi ülkelerde ilgi gördüğünü dile getirerek 4 ayda 2 parti halı ve kilim ihracatı yapıldığını aktardı.

Halıların iplerinin ihracatı yapan şirket tarafından karşılandığını belirten Özdemir, "O şirket ilmek başı kursiyerlerimize belirli bir ücret ödüyor. Kadınlar da aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Birçok insan buradan kazandıklarıyla geçimlerini sağlamaya çalışıyor." diye konuştu.

Uzman usta öğretici Halime Erdoğan ise yaklaşık 4 ay önce halı kursuna başladıklarını, birlikte gayret ederek kısa sürede önemli işler yaptıklarını söyledi.

Kurstaki her insanın ayrı bir hikayesi olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

"Burada insanlar acılarını bir tarafa bırakıp gayret gösteriyor. Güzel bir ortamda mutlu bir şekilde çalışıyorlar. Amaç burada sadece para kazandırmak değil. Halk eğitim ismi üzerinde halkı eğitmekle de sorumluyuz. Eğitim verdikçe kabiliyetli olduklarını gördüm. Saygı ve sevgiyle işimize devam ediyoruz. Kursiyerlerimiz çok memnun olduklarını sık sık dile getiriyorlar. Birlikte mücadelemize devam ediyoruz."

"Acılarımızı bir tarafa bırakıp ailem için geleceğe bakıyorum"

6 çocuk annesi Emine Hacı Sadık da İdlib'den gelerek 5 yıl önce Kahramanmaraş'a yerleştiğini, şimdi halı dokuyarak ailesinin geçimini sağladığını ifade etti.

Halı dokumayı burada öğrendiğini anlatan Sadık, "Eşim hasta çalışamıyor. Ben de halı dokuyarak evimizin geçimini sağlıyorum. Bize bu imkanı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. 6 çocuğa bakmak kolay olmuyor. Bir anne olarak acılarımızı bir tarafa bırakıp ailem için geleceğe bakıyorum." dedi.

Ailesiyle 5 yıl önce Halep'ten gelen Reca Selim ise "8 aydır konteyner kentteyiz. Burada halı dokumasını öğrendim. Hocamıza teşekkür ederiz, Türkiye'ye teşekkür ederiz çünkü bize balık yemeyi değil balık tutmayı öğretti. Meslek sahibi olduk. Yani bir nevi savaştan kaçarak ihracatçı olduk." diye konuştu.