Erzurum'da otomobilin çarpmasıyla nedeniyle bir bacağı kesilen ve adı "Tripod" konulan 5 aylık av köpeği, tedavi gördüğü hastanenin maskotu haline geldi.

Kentte yaklaşık 3 ay önce bir otomobilin çarpması nedeniyle ön sağ bacağı aracın lastiği altında kalan av köpeği, sahibi tarafından tedavisi için Atatürk Üniversitesi Hayvan Hastanesi'ne getirildi.

Burada hayvana müdahale eden doktorlar, köpeği yaşama döndürmeyi başardı ancak ön sağ ayağında kangren oluştuğu için bacağını kesmek zorunda kaldı.

Bir bacağı kesildikten sonra sahibince hastaneye bırakılan 5 aylık av köpeğine hastane personeli sahip çıkarak 3 ayağının olması sebebiyle "Tripod" adını verdi.

Hastane doktoru ve personelinin gösterdiği ilgiyle sağlığına kavuşarak 3 bacaklı hayatına devam eden ve tüm ihtiyaçları hastane yönetimince karşılanan "Tripod", hastanenin de maskotu oldu.
Atatürk Üniversitesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sinan Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 ay önce sahibince hastaneye getirilen av köpeğine tedavisi tamamlandıktan sonra sahip çıktıklarını söyledi.

Av köpeğini hastane personelinin çok sevdiğini dile getiren Aktaş, "Yavru av köpeğine 'Tripod' ismini verdik. Tripod, hastanemizin maskotu oldu. Tedavisi tamamladıktan sonra sahibince alınmayınca hem klinik bilimlerindeki hocalarımız hem de öğrenci arkadaşlarımızın isteğiyle Tripod'un burada kalmasını istedik. O günden beri burada yaşıyor, her türlü ihtiyacını biz karşılıyoruz, herkes Tripod'tan çok memnun." diye konuştu.

Yavru av köpeğine hastane sahip çıktı

Üniversitenin Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Latif Emrah Yanmaz da yavru köpeğin ön sağ bacağının üzerinden bir otomobilin geçmesi sonucu bacağında 4. derecede ezikler oluştuğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hayvan bize getirildiğinde ön sağ bacağında 4. derecede ezik yaraları vardı. Yani artık bacağı iyileşebilecek durumda değildi. Sahibine kabul etmesi durumunda köpeğin bacağını kesip tedavi edebileceğimizi söyledik fakat sahibi bize 'Ben bu hayvana av köpeği olarak bakıyordum, artık işime yaramaz, bakımını yapamam.' dedi. Biz de bunun üzerine Veteriner Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Yavuz Selim Sağlam ve hastane başhekimimiz Aktaş'ın görüşünü alarak köpeğinin hastanemizde kalmasını istedik, sağ olsunlar kabul ettiler." 

Yanmaz, tedavisi tamamlandıktan sonra 3 bacaklı olarak hayata tutunan av köpeğini hastane personeli ve doktorların çok sevdiğini belirterek köpeğe "Tripod" ismini verdiklerini aktardı.

"Yaptığımız bazı hayvan sahiplerine örnek olsun"

Tripod'un bütün bakımlarının hastanece karşılandığını kaydeden Yanmaz, "Tripod'u isteyenler çok oluyor ama biz ona alıştık. Öğrenciler ve hayvanseverler sahiplenmek için istediler ancak kimseye vermiyoruz. Bu yaptığımız, bazı hayvan sahiplerine hem örnek hem de cesaret olsun." dedi.

Yanmaz, tripod'a uygun bir protez bacağın takılmasının da mümkün olmayacağını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Tripod bize getirildiğinde genel durumu çok kötü ve sağ ön bacağı askıda duruyordu. Zaten bacağında eziğe bağlı olarak 'kangren' dediğimiz olgu şekillenmişti. Artık bu kangren vücuda yayılmasın diye bacağını kestik. Tripod'un bacağındaki ezik yeri biraz daha bacağın orta kısımlarında veya aşağısında olsaydı protez bacak imkanı olurdu. Yurt içi ve dışında protez yapılması için çeşitli görüşmeler yaptık ama maalesef olumsuz sonuç aldık. Tripod artık hayatına 3 ayaklı devam edecek."