Dünya Sağlık Örgütü için Afrika'da birçok ülkede doktor olarak çalışan ve Mali'de yaşayan 88 yaşındaki Halil Kac, askerliğini yapmadığı gerekçesiyle 1973'te çıkarıldığı Türk vatandaşlığına yeniden kavuşmak istiyor.

Başkent Bamako'da hava sıcaklığı 40 derecenin üzerinde. Koyu renk takım elbisesiyle dikkati çeken beyaz tenli yaşlı bir adam Türk Büyükelçiliğine gidiyor. Sebebi, 44 yıl önce kaybettiği Türk vatandaşlığına yeniden kavuşmak.

Türkiye'deki kayıtlara göre 1929 doğumlu, ismi Mustafa Zeki Çetin Öğet ancak kendisini Mali'de vatandaşlığa kaydedildiği Halil Kac ismiyle tanıtıyor.

Mali'de tek başına yaşayan Kac, yeniden Türk vatandaşlığına sahip olma isteğini, geçen günlerde bu ülkeye yaptığı ziyarette bir grup Türk ile büyükelçilikte bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'a iletti.

Buluşmanın ardından Büyükelçilik rezidansında verilen yemeğe katılan Kac, burada hikayesini AA ile paylaştı.

Fransa'da tıp eğitimi gördükten sonra Türkiye'ye döndüğünü, askerlik yapmak için 2 sene beklediğini aktaran Kac, "Beni iki yılda iki defa muayeneden geçirdikleri halde askere almadılar." dedi.

"Cezayir şehrinde o zaman bir tane doktor yoktu"

Bu arada Dünya Sağlık Örgütünden kendisine çalışmak üzere kabul belgesi geldiğini dile getiren Kac, "Bu fırsatı kaybetmek istemedim. Derhal İsviçre'ye gittim. İlk tayinim 1960'ta Cezayir oldu. Cezayir şehrinde o zaman bir tane doktor yoktu. Fransızlar tamamen gitmiş, diğer doktorlar da sağa sola gitmişlerdi. Ben, şehirde tek doktordum." diye konuştu.

Ondan sonra gönderildiği bir başka şehirde de üç yıl hizmet verdiğini belirten Kac, yaşam öyküsünü şu sözlerle anlattı:

"Sari (bulaşıcı) hastalıklar mütehassısı olduğum için Dünya Sağlık Örgütü beni kara Afrika'ya gönderdi. İlk tayinim Senegal oldu, ondan sonra Mali, sonra Kongo, sonra Gabon, sonra Fas, tekrar Mali, Fildişi Sahilleri ve Burkina Faso. Bu müddet zarfında beni Türkiye'ye döndürmek istediler. Yazı yazdılar, 'Dönün Türkiye'ye, askerliğinizi yapın' diye. Benim durumum o kadar iyiydi ki ve kontratlarım o kadar doluydu ki Türkiye'ye hemen dönmeme imkan yoktu. 8 ay müsaade istedim. '8 ay sonra kontratımı bitirip, döneceğim' dedim. Cevap gelmedi. Maalesef hükümetimiz, yazı üzerine beni 1973'te Türk tabiiyetinden çıkardı."

Afrika'da 57 sene

Afrika'ya gidişinin üzerinden 57 sene geçtiğini, Mali'de emeklilik geliri ile yaşadığını kaydeden Kac, "İstedikleri kadar çıkarsınlar. Ben Türk'üm, kanımla canımla Türk'üm ben" diyerek, Türkiye'ye en son bir sene önce "turist" olarak, Mali pasaportuyla gittiğini söyledi.

"Pasaportsuz yaşanmaz. Mali hükümeti Mali tabiiyetine geçmemi istedi. Kabul ettim. Kabul etmeye mecburdum." diyen Kac, pasaportunda Türk olduğunu da yazdırdığını ifade etti.

Kac, arzusunu ise "Türkiye'ye, Türk vatandaşlığına dönmek istiyorum. İstediğim başka bir şey değil." sözleriyle dile getirdi.

Kaynak, durumu inceleteceğini söyledi

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, büyükelçilikteki görüşmede Kac'ı dinleyen Başbakan Yardımcısı Kaynak, "Durumunu inceleteceğini" 88 yaşındaki adama iletti.

Kac'ın avukatı Metin Cengiz de AA muhabirine, müvekkilinin yeniden Türk vatandaşlığına geçebilmesi için açtıkları davadan sonuç alamadıklarını ifade ederek, "Müvekkilim, Türkiye ile gönül bağını asla kesmemiştir ve Türk vatandaşı olarak vefat etmek istemektedir." dedi.