İstanbul'da çapı 3 metreyi bulan bakım-onarım ve yenileme çalışmaları sebebiyle yapılan su kesintilerini azaltmak amacıyla İSKİ, Ar-Ge çalışmaları kapsamında Hot-Tapping yöntemi ile hattaki su akışı kesilmeden isale hattı bağlantı çalışmasını başlattı.

Projenin ilk uygulaması yaklaşık 200 bin İstanbulluya su ulaştıran ve günlük 400 bin metreküp su taşıyan Kağıthane - Küçükköy İsale Hattında gerçekleştirildi. Çalışmayla ilgili basına bilgi veren İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Recep Hazır, 2 bin 200 milimetrelik bir çelik borudan, bu bölgenin su ihtiyacını karşılamak amacıyla AR-GE çalışmasının gerçekleştiğini söyledi. Hazır, daha önce değişik borularda 300 bin metre derinliğe kadar birçok yerde bu uygulamayı yaptıklarını ifade etti.

Hazır, şunları söyledi:

"Biz bu çalışmayı yapmamış, normal su kesintisini yaparak yapmış olsaydık, yaklaşık olarak 16-20 saat arası su kesintisine ihtiyaç vardı. Bu bölgeden etkilenen nüfus sayısı da 200 bin kişi civarında olacaktı. Dolayısıyla 200 bin kişinin suyunu vermemiş olacaktık ama bu AR-GE ve yerli teknoloji sayesinde, bu çalışma sonucunda da vatandaşlarımızın abonelerimizin, suyunu kesmeden bu işi bitirmiş olacağız." 

Kesintiler azalacak

İstanbul’da 19 bin kilometreyi aşkın içmesuyu şebekesi ve 2 bin 500 km ana iletim (isale) hattı olmak üzere, yaklaşık 21 bin 500 km uzunluğunda içme suyu iletim hattı bulunuyor. Bir dünya metropolü olan ve nüfusu ile Avrupa’nın 23 ülkesinden büyük İstanbul'a her gün bu dev şebeke ağı ile 3 milyon metreküp su ulaştırılıyor. 

5 bin 461 kilometre karelik hizmet alanının her noktasına kaliteli ve kesintisiz su ulaşabilmesi için, zaman zaman hatlarda bakım-onarım ve yenileme çalışmalarının yapılabilmesi gerekiyor.